19 aprilie 2024
ActualitateProdusele de unică folosinţă din plastic, interzise, de luna viitoare

Produsele de unică folosinţă din plastic, interzise, de luna viitoare

Începând cu 3 iulie, dispar de pe rafturile din magazine mai multe produse de unică folosinţă făcute din plastic. Interdicția a fost impusă de UE încă din 2019, dar României i-a fost lăsat un răgaz de doi ani, pentru a lua aceste aceste măsuri.
Din categoria produselor din plastic interzise de luna viitoare fac parte beţişoarele pentru urechi, tacâmurile (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești) şi farfuriile, paiele și agitatoarele pentru băuturi, beţele care se atașează baloanelor sau care sprijină baloanele.

Lista mai conține și recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet, și care sunt de regulă consumate din recipient sau sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare. Nu în ultimul rând, în această categorie intră și recipientele pentru băuturi, fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora, precum și paharele pentru băuturi, tot din polistiren expandat, inclusiv capacele lor.

La schimb cu … trestia de zahăr



Măsura se va aplica la doi ani după ce Uniunea Europeană a impus renunțarea la aceste produse periculoase pentru mediu, care ajung să fie aruncate după folosire. Aceste produse vor fi înlocuite cu altele, mai prietenoase cu mediul, cum ar fi farfuriile, tacâmurile sau caserolele din trestie de zahăr. La fel de acceptate vor fi produsele pe bază de hârtie, amidon de porumb, bambus etc. Problema este că acești înlocuitori ai produselor din plastic sunt mai scumpi. Pe de altă parte, acestea prezintă și alte dezavantaje. Bunăoară, paiele de carton se înmoaie în băutură, alternativa mult mai bună fiind cele din sticlă, întrucât pot fi refolosite după ce au fost spălate.

Urmează echipamentele de pescuit, șervețelele umede și produsele din tutun cu filtru

Cert este că interdicția folosirii produselor de unică folosinţă făcute din plastic se aplică și în cazul restaurantelor care fac livrări la domiciliu, nu doar comercianțiilor care vând astfel de produse. În schimb, alte produse de unică folosință, la fel de dăunătoare mediului, vor fi încă permise. Este cazul echipamentelor de pescuit, absorbantelor, tampoanelor și aplicatoarelor de tampoane, șervețelor umede, produselor din tutun cu filtru și paharelor. Aceste produse, însă, au intrat în atenţia Comisiei Europene, urmând a fi, cel mai probabil, scoase din uz, cât mai curând. Deocamdată, în cazul lor, au fost luate măsuri de reducere a consumului, de responsabilizare a producătorilor și de modificare a designului acestora. În aceste condiții, este de așteptat să prospere firmele care produc ambalaje biodegradabile, din materii prime „verzi” – trestia de zahăr, hârtia, amidonul de porumb, bambusul, precum și magazinele specializate în vânzarea acestor noi produse.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri