– mass media locala este o palida amintire a celei din anii ’90 – in orasul Bacau doar „Desteptarea” a rezistat dintre ziarele tiparite, iar in rest mai exista un singur jurnal de stiri televizat si un singur post radio cu emisiuni locale – urmeaza sa apara si doua noi posturi de televiziune

A fost o vreme când presa era considerata o putere in societate si când beneficia de increderea totala a bacauanilor. Pare sa fi trecut o vesnicie de atunci. Intre timp, obscure interese politice sau de afaceri au ucis in buna masura libertatea de exprimare, iar cititorul a inceput sa simta minciuna sau adevarul trunchiat.

Increderea in mass media a scazut, tirajele si audientele s-au prabusit, iar piata de publicitate s-a dus si ea la vale, ajutata din plin de criza financiara din ultimii ani. Inevitabil, au sucombat o multime de ziare, posturi de radio si televiziune, oamenii au fost concediati. Ziaristi onesti si cu mare experienta s-au reorientat spre alte activitati si putini mai sunt cei care inca lucreaza pentru informarea obiectiva a cetatenilor despre cele intâmplate in urbe si in judet. Practic, mass media locala a ajuns pe butuci, cu exceptii prea putine.

Radiouri si bloguri

Dintre posturile de radio, unul singur – Kiss FM – are emisiuni realizate local, ca program in cadrul celui national. In eter mai zburda o multime de posturi, dar care au prea putine legaturi cu specificul local.
Din rândul surselor de informatii si platformelor de opinii sunt de amintit blogurile pastorite si scrise de jurnalisti bacauani si nu numai. Printre acestea, contrasens.com, fermapolitica.ro, aghiuta.com, bacau.net, bacauinfo.ro, catalinbejan.ro, deferlari.ro, steagulrosu.ro, kristofer.ro, etc.

„DESTEPTAREA”, singurul ziar tiparit

In Bacau au existat nenumarate publicatii scrise, dar si posturi de radio sau de televiziune. „Desteptarea” este cel mai longeviv (peste 25 de ani de la infiintare) si singurul care a rezistat prin felurite furtuni politice si economice, fiind prezent pe piata atât in editie tiparita, dar si on-line. Insa lipsa concurentei (ca punct de referinta), dar si conditiile economice locale precare nu ii fac deloc viata usoara. Dintre ziarele cotidiene mai este de amintit „Ziarul de Bacau”, dar acesta si-a incetat aparitia tiparita dupa 11 ani de viata (in 2013) si acum este prezent doar on-line. Spre comparatie, in Suceava apar trei ziare cotidiene, cu tiraje de invidiat chiar si pentru ziarele centrale.

Doua noi posturi tv

Evident, din aceasta sumara prezentara a mass media locala nu puteau lipsi posturile tv. Revenit acum câteva luni pe micile ecrane, postul Euro TV si-a incetat din nou emisia, temporar din câte se spune, din cauza unei revizii tehnice. Singurul post care are in prezent un buletin informativ local este Realitatea TV Bacau, care prezinta un jurnal de stiri in cadrul programului postului national de care este legat prin nume si finantare, Realitatea TV. Mai sunt de amintit si KIT TV Onesti, receptionat prin cablu si in Bacau, in grila RDS, precum si Est TV, dar care este un post regional, ce aminteste in jurnalele sale in mod sporadic si de Bacau.

Pe aceasta piata se anunta insa miscari interesante in lunile de vin. Este vorba despre lansarea a doua noi posturi tv dedicate mai ales orasului Bacau, adica Tele 1 Bacau si KIT TV Bacau. Acesta din urma se pare ca va si primul lansat, in luna august, iar despre motivatia de a porni pe acest drum a vorbit Catalin Bejan, unul dintre actionari si director al postului.

bejan1

„La ora la care vorbim, in Bacau nu exista nimic pe piata care sa concureze ceea ce intentionam noi sa facem. De altfel, presa din Bacau este aproape in moarte clinica, dar consider ca este exact ceea ce merita mediul local de afaceri si politic. Televiziunea pe care o lansam va incepe sa emita in luna august si este axata pe emisiuni si mai putin pe stiri. Am mizat tocmai pe faptul ca in acest moment nu exista ceva similar pe piata locala mass-media, insa e limpede ca este nevoie si de concurenta, iar din acest punct de vedere, aparitia a inca unei televiziuni in curând, adica Tele 1 Bacau, este benefica. Finantarea postului nostru este asigurata de cinci mici firme prietene, ai caror patroni au inteles nevoia de media bacauana, dar speram ca vor mai fi si alte contracte.”
Catalin Bejan, unul dintre actionari si director al postului KIT TV Bacau

Ziaristii nu mai au unde sa lucreze

La rândul sau, Sebi Sufariu, responsabil de postul Tele 1 Bacau, spune ca exista sute de tineri care ar vrea sa lucreze in presa si ca proiectul sau se vrea unul neimplicat politic.

sufariu

„M-am implicat in acest proiect in primul rând din pasiune. In al doilea rând, am experienta de circa 20 de ani in presa si noul drum este un demers pur jurnalistic, fara implicatii politice. Este un proiect ce include emisuni si jurnale de stiri, realizat cu ajutorul multor dintre cei alaturi de care am lucrat sapte ani intr-o echipa grozava. De altfel, echipa de jurnalisti de la Tele 1 Bacau este structurata pe fosta echipa de la 1 TV Bacau. Vom completa grupul si am avut o foarte placuta surpriza când la anuntul de angajare pe care l-am publicat sa primim sute de cereri de angajare. Din pacate, in mass media locala nu prea mai este unde sa iti faci meseria de jurnalist. Si jurnalistii dedicati meseriei au ramas foarte putini.

Tele 1 Bacau va avea finantare de la firme foarte serioase din Bucuresti, ceea ce imi permite sa ma detasez de mediul local de afaceri si politic, pentru nu a fi atras in treburi neplacute. Totusi, daca as primi un milion de euro din vreo sursa locala nu l-as refuza.”
Sebi Sufariu, directorul viitorului post de televiziune Tele 1 Bacau.

Asadar, exista semnale firave ca piata media si-ar putea reveni, dar pâna la a-si recapata puterea si credibilitatea, pâna la a reaparea concurenta reala si benefica mai este cale foarte lunga.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

17 COMENTARII

 1. In anii ’90 erau alte vremuri dar mai erau si ziaristi veritabili : din cei vechi se remarcau Cornel Ceparu , ion Olteanu si altii , aparusera tinerii Stefan Radu , Liviu Avram , regretatul Lupu , Nelu Brosteanu…Mai erau si altii foarte talentati , imi cer scuze ca nu-i amintesc pe toti.Dupa 2000 au dat din coate si din copite mai ales , cei ce au format generatia care a ingropat de fapt mass-media bacauana , nu-i amintesc ca nu merita , o buna parte sunt detinatorii blogurelor mai sus amintite.O generatie de oameni pentru care deontologia jurnalistica nu are nicio valoare , valoare are doar santajul, mita,slugarnicia fata de stapan , lipsa totala de caracter …Sa nu ne facem iluzii , presa bacauana este in ton si in deplin acord cu orasul , cu politicienii actuali , cu noi insine !

 2. de ce nu vine cineva cu initiativa unui post de radio local? tin minte cu drag vremurile cu radio alfa sau cu radio vox T bacau. ce este necesar pentru infiintarea unui nou radio local? de cand a disparut radio alfa, am aruncat radioul pe geam.

 3. Da, si ratza uite asa o blana avea. Mai Sufariule, ti-ai luat medicamentele dimineata ? Zici de firma potente din Bucuresti, ai ? Si zici ca Bacaul are presa in moarte clinica, ceea ce e absolut corect, ai ? Pai atunci de ce ar investi o firma presupus de succes intr-o mortaciune ? Ca sa ce ? Ca sa bati tu campii ? Ca sa spele bani pentru PNL ? Eu iti mai comunic inca ceva si tie si lui Bejan si celorlalti care refuzati sa va apucati de o munca cinstita, desi mai aveti putin si ajungeti la pensie. Bacaul nu are si nu va avea in curand nevoie nici macar de un ziar tiparit, daramite de radio sau post TV. Studfiaza piata, nataraule. Si ia-ti medicamentele, ca mortaciuni de genul tau au pus cruce presei, incompetentule.

 4. De astfel de curve de ziaristi, care au ,,pupat” pe cei care le-au dat bani , nu avem nevoie!
  Vin alegerile si probabil este ceva de ,,acumulat”…bani , bineinteles!

 5. Nu cred că putem vorbi de existanța unei prese locale în Bacău. Blogurile și site-urile mai sus amintite sunt, de cele ai multe ori, portavoci ale unor partide. Fiecare partid sponsorizează câte un site sau blog, loc unde se adună toți adepții pentru a-i bălăcări pe ceilalți. Să nu credeți că lipsa voastră de obiectivitate nu este sesizată de public. De asta nu aveți cititori sau audiență, dar și datorită faptului că sunteți rupți de realitate și nu abordați subiecte importante, care dor. Desigur, faptul că sunteți exponenții unor partide vă face să vă rupeți de realitate, să nu mai fiți credibili.

  Aș dori să citesc și eu reportaje despre subiecte arzătoare, de care voi fugiți sau pe care le abordați așa, mai mult la mișto, pentru a le duce în derizoriu. M-ar interesa să aflu de ce poliția se face că nu vede microbuzele care circulă cu călători în picioare și care au condiții similare cu ale unor căruțe medievale, de ce este saună în autobuzele din oraș, deși toate sunt dotate cu instalații de climatizare uitate închise, de ce se bagă miliarde în sacul fără fund al bisericilor din județ (cine și de ce ia astfel de decizii favorabile mafiei bisericești), de ce sunt condițiile acestea inacceptabile în spitale și clinici (abordați, pe lângă subiectul mafiei religioase, și pe cel al mafiei din spitale), de ce durează un an până se pune un metru de asfalt sau de ce trebuie spartă lucrarea făcută anul trecut pentru a se pune țevi noi anul acesta și, mai ales, cine este vinovat de irosirea banului public, de ce este mâncarea așa de scumpă și de slabă calitativ prin magazinele orașului și de ce se găsesc muște bețive prin frigiderele cofetăriilor ori păr prin pâine sau prăjituri. M-ar interesa să aflu de ce sunt găști cu potențial periculos printre blocuri și de ce nu văd picior de polițist în patrulare pe stradă ori de ce acest județ este așa de corupt și cine sunt exponenții corupției. Ar fi cazul să mai mergeți și prin județ să vedeți cât de medievală este realitatea, câte golăneli se fac și cine este în spatele lor și nu ar strica dacă ați trimite celor pe care îi numim aleși câte un set de întrebări din partea cetățenilor să vedem și noi ce răspunsuri au distinșii atunci când sunt luați un pic de urechi.

  Din păcate, subiectele abordate de voi țin de zona cancanului. De ce să dau 2 lei pe un ziar sau să pierd vremea pe vreun blog pentru a citi despre nu știu ce pitipoancă pe care voi o faceți vedetă sau despre nu știu ce bal al vreunui liceu din Bacău sau să citesc articole publicitare. Cu părere de rău constat că nu aveți conținut, dragi ziarițti din județ, subiectele sunt aceleași, primite, de cel mai multe ori, cu ordin de la partid. Cum apare câte o știre, săriți cu toții să o reflectați superficial și manipulativ, fără să fiți serioși și corecți.

  Va da lovitura ziarul sau ziaristul care abordează subiectele reale din județ, din păcate, dați-mi voie să spun că acel ziarist nu se află deocamdată printre voi și nici prin breasla ziariștilor deja cunoscuți și cu credibilitatea la pământ. Mă întreb dacă avem un astfel de ziarist în județ.

  Sunt curios dacă o să publicați ceea ce am scris.

  • Misto comentariu. Ii lipseste, insa, un aspect. Acela in care cetateanul isi asuma ceea ce declara si este de acord sa-i apara numele la ziar atunci cand face o acuzatie. Te invit sa mergi pe teren si sa vezi cum dau din colt in colt cetatenii cand sunt intrebati exact despre lucrurile pe care le-ai enumerat.

   O presa buna nu se poate face fara cetateni. Or, noi nu avem cetateni. Avem turnatori care vin si susotesc la urechea ziaristului informatii. Cand ziaristul merge pe teren sa cerceteze la fata locului, ori situatia este alta ori nu vrea nimeni sa vorbeasca pentru ca se teme.

  • :)))) esti amuzant asta cu presa din bacau. esti la fel ca intelectualii rafinati care spun ca nu vor sa auda de manele, dar care rup pamantul pe Nebunia lui Salam la bairam.

   Asta cu ce vrea sa citeasca publicul e atat de fasaita incat nu o mai crede nici un redactor serios de ziar. Pentru ca publicul nu vrea sa citeasca nici una din categoriile pe care le-ai enumerat. Da, declarativ, o sa spuna mereu ca vreea sa citeasca Nietzsche sau Schoppenhauer, dar o sa se uite la paginile cu tzatze goale.

   Nu credeti? Uitati-va pe statisticile site-urilor si vedeti ce vrea cititorul.

   In relatia ziarist – cititor sunt doua parti. Mereu dam vina pe o singura parte – pe ziarist, dar niciodata nu-l blamam pe cititor. Unde era cititorul cand ziaristii erau dati afara pentru ca incurcau afacerile patronilor? Unde era cititorul cand presa avea nevoie sa fie sprijinita?

 6. Nu mai exista presa locala, pt ca nu mai exista interes local, ci numai de grup, de gasca, ziaristii fiind altceva decat portavocea adevarului si interesului general, ci doar niste propagandisti.
  Chiar mai sus cineva semnaleaza niste aspecte si brusc apare un subcomentariu in care i se cere numele. Daca problemele semnalate sunt reale, de ce ar fi nevoie de nume??? Ca-i popescu, ca-i ionescu, conteaza problema – daca-i reala, nu cine o semnaleaza. Iar datoria ziaristului e sa verifice informatia din mai multe surse, si mai ales de la fata locului, nu sa ceara numele denuntatorilor sau sa le publice. Doar politia iti poate cere numele – daca esti denuntator sau martor intr-o speta, iar daca ai nevoie de pastrarea anonimatului, atunci ti se asigura si asta. Dar ziaristii nostri locali inca n-au aflat de chestii d’astea fine…

  • Nae esti stupid. De ce? Pai tu spui ca e treaba ziaristului sa verifice. Asa este. Dar ca sa verifice trebuie ca cetatenii care au o problema sa aiba curajul sa vorbeasca. Sa-ti dau un exemplu simplu, ca sa intelegi pana si tu: Cetateanul X este oprit de politaiul din comuna care-i cere spaga ca sa nu-i dea amenda. X stie ca si Y, Z si Q au mai fost opriti la fel de politai. Pune mana pe telefon si suna la ziar ca politaiul din comuna cere spaga.

   Ia zi-mi si tu cum poate ziaristul sa verifice informatia daca nici X, nici Y, nici Z si nici Q nu vor sa vorbeasca?!

   E usor sa dai din gura, mai greu e sa si gandesti.

   • Gelutzule, cand e vorba de chestiuni punctuale, ca in exemplul dat de tine, nici c-ar fi nevoie ca ziaristul sa verifice ce si cum si cand si unde, ca aia nu e chestie de interes public, ca politistul x a luat mita de la cetateanu y, e doar un act de coruptie ce trebuie investigat de procuratura, in urma unui denunt facut de reclamant.
    Cand insa e vorba de ce semnala un antepostator mai sus (transportatori care incalca normele, infractionalitate de cartier si insuficienta prezentei politiei in zonele cu probleme, etc) nu vad de ce-ar avea nevoie ziaristii de informatii luate de la persoane care sa se prezinte cu bolentinu’ la purtator. Pur si simplu te duci, neica, iei cursa si vezi la fata locului cum e cu transportul public. Sau faci o plimbare prin zonele rau famate. Sau vezi cum se prezinta spatiile verzi, cum se prezinta parcul, afectate de noile matraplazacuri urbanistice ale primariei. Faci poze, mai intrebi trecatorii – fara sa le ceri nume, ca nu e necesar, mai pui spre comparatie si poze din vremurile mai bune, etc.
    Sa va invat eu meserie?!
    A fi ziarist nu inseamna doar a da din gura, mai trebuie sa si gandesti, da, si sa mai faci si tu niste minime investigatii. 😉

    • :)))) sa-ti explic inca o data de ce esti prost:

     1. exista ceea ce se numeste “ancheta jurnalistica”. Si ziaristii au voie sa scrie despre coruptie, nu doar procurorii, in rechizitorii. Daca te uiti pe presa de “afara” o sa vezi exemple cate vrei, in care cetatenii depun marturie in ziar. Cel mai celebru caz de investigatie jurnalistica, cel al afacerii Watergate, s-a produs pe baza declaratiilor date de cetatenii care erau intrtebati de jurnalisti.

     2. Una din regulile de baza ale meseriei este ca jurnalistul nu se pronunta. Ziaristul nu e procuror sau judecator, nu da verdicte. In afara de reportaj, unde are voie sa bata campii, ceea ce doresti tu are nevoie de marturiile cetatenilor. C-asai in tenis. Iarasi te sfatuiesc sa te uiti in presa straina, in principal in cea engleza si o sa vezi cum articolele despre aceste probleme sunt scrise pe baza a ceea ce declara cetatenii. Cu nume, prenume, si, uneori, chiar si cu adresa.

     Acum, mergi inapoi la plivit in gradina. Ca la asta te pricepi.

 7. Rog moderatorii să nu mai publice răspunsurile care folosesc un limbaj jignitor. Gelu, adu argumente nu jigni, nu ești deținătorul adevărului absolut. Sper că nu ești ziarist.

 8. Sufariu – zis Rachiu si Bejan – zis Banal, si acum sunt corigenti al limba romana. Primul are limba subtire si o baga unde curge banul iar alalt repara calculatoare pe la instituti cand el nu stie sa le deschida. halal, presa bacauana.

LĂSAȚI UN MESAJ