Cum se judeca la noi: condamnata in lipsa, arestata dupa câtiva ani, eliberata, “reabilitata” pe motiv de prescriere. Actiunea civila a fost lasata nesolutionata, ceea ce inseamna ca macar pagubitii isi pot recupera prejudiciul printr-un nou proces, de data aceasta civil.

Diana Georgeta I. si Lucian I. au fost trimisi in judecata inca din 2008, pentru inselaciune in forma continuata. Procurorii Parchetului Tribunalului ii acuza pe cei doi ca, în perioada 2.10.2004 – 17.12.2004, în calitate de coasociat al SC Lutherm SRL Moinesti si asociat unic al SC Instserv Prod SRL Moinesti, au cauzat mai multor parteneri de afaceri din tara un prejudiciu total de 2.214.930,52 lei, dupa ce au emis 23 de file cec care au fost refuzate la plata.

Tribunalul Bacau a dat, in 2009, prima sentinta in acest dosar prin care Lucian I. a fost condamnat la 5 ani de închisoare, iar Diana Georgeta I., la 2 ani de inchisoare. Instanta a admis si pretentiile civile ale pagubitilor. Cum se judeca la noi procesele, cât se tergiverseaza – fie la Parchet, fie in instanta, si urmarile inevitabile s-au vazut in 2014, când Diana Georgeta I. a cerut redeschiderea procesului penal, pe motiv ca acesta s-a judecat in lipsa ei. Tribunalul i-a respins cererea, dar in februarie 2015, Curtea de Apel i-a admis apelul inculpatei-condamnate Diana Georgeta I, a desfiintat în totalitate sentinta Tribunalului si a decis rejudecarea cauzei.

A fost admisa cererea de redeschidere a procesului penal in cazul Dianei Georgeta I., la acel moment detinuta în Penitenciarul Bacau, si s-a desfiintat sentinta penala din 2009, data de Tribunalul Bacau, dar numai in ceea ce o priveste pe aceasta inculpata. S-a dispus punerea în libertate a inculpatei si s-a trimis cauza pentru rejudecare, tot la Tribunalul Bacau, la inceputul acestui an.

“Din actul de sesizare al instantei rezulta ca inculpata IDG a comis faptele în perioada 2.10.2004 – 17.12.2004. Ori, în raport de data comiterii ultimului act de înselaciune, în raport de textele de lege sus mentionate, instanta constata ca raspunderea penala pentru fapta pentru care a fost trimisa în judecata este prescrisa.

Pe cale de consecinta, se va înceta procesul penal pornit împotriva inculpatei IDG, pentru savârsirea infractiunii de înselaciune în forma continuata. Se va constata ca inculpata a fost arestata în perioada 15.10.2014 – 13.02.2015. Instanta va lasa nesolutionata actiunea civila privind partile civile S.C. Vasion SRL Bacau, S.C. Fast Distribution SRL Bacau , S.C. Alef Impex SRL Bacau şi S.C. DAS SRL Iasi”, a decis Tribunalul Bacau. Asta inseamna ca inculpata a scapat doar cu patru luni de arest, dar ca pagubitii pot deschide o actiune civila pentru recuperarea prejudiciului.

Hotarârea nu este definitiva, insa, pâna la acest moment, nici pagubitii, nici Parchetul nu au facut apel.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ