Preasfânta Treime

Copii fiind, printre primele semne și gesturi pe care ni le-au transmis părinții, a fost semnul Sfintei Cruci. Prin acest semn mântuitor, toți creștinii spun: Dumnezeu Tatăl și Fiul și Duhul Sfânt ne iubește.
În timp ce suntem învățați despre adevărurile fundamentale ale credinței, întotdeauna Trinitatea persoanelor lui Dumnezeu creează serioase dificultăți: adică natura unui Dumnezeu este prezentă în trei persoane distincte.
Dacă ar fi posibil ca noi să-l înţelegem pe Dumnezeu aşa cum este şi el să nu mai aibă nici o taină, n-ar mai fi obiectul fericirii noastre veşnice, fiindcă s-ar epuiza prin faptul că ne-ar da tot şi nu ar mai avea ce să ne dea nou şi veşnic. Oricât de mare şi de preţios ar fi un lucru, oricât de mult am ţine la el, cu trecerea timpului vrem mereu ceva mai bun, ceva mai adevărat, ceva mai frumos, ceva mai durabil, ceva care să ne trezească interesul încontinuu. Interesul nu ni-l poate ţine treaz decât misterul aducător mereu de ceva nou, de ceva mai bun, mai adevărat, mai frumos, mai durabil… Dumnezeu i-a descoperit sfântului Augustin că el va fi misterul infinit al fericirii omului. Preasfânta Treime trebuie să fie sărbătorită în misterul său infinit pentru fericirea omului.
Pentru că la originea a tot ce există stă acelaşi Dumnezeu în trei persoane, el ne revelează fiinţa sa infinită prin dimensiunile mărginite pe care noi le putem percepe cu mintea noastră. În geometrie avem o imagine trinitară în triunghiul echilateral, cu toate laturile şi unghiurile egale; în chimie avem trei culori de bază: roşu, galben şi albastru; în fizică ne sunt necesare trei puncte de sprijin pentru a susţine un corp solid la înălţime; în biologie sunt trei, fără de care nu poate exista viaţa: tata, mama şi copilul; în filozofie sunt trei elemente care formează argumentul perfect, silogismul: două premise şi o concluzie; toată ştiinţa economică se bazează pe trei elemente: marfă, vânzător şi cumpărător; mai presus de toate în psihologie avem sufletul care poartă amprenta Preasfintei Treimi prin raţiune, voinţă şi memorie; spaţiul are trei dimensiuni: înălţime, lăţime şi lungime; timpul are trei dimensiuni: prezent, trecut şi viitor etc. În felul acesta întreg universul este chemat să sărbătorească Preasfânta Treime în bucuria persoanelor divine şi a dimensiunilor din creaţie. Cinstirea Preasfintei Treimi înseamnă desăvârşirea persoanei umane.
Pr. Richardo-Dominic Baciu

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"