18 aprilie 2024
Top StoryPovestea Bacăului într-un singur loc

Povestea Bacăului într-un singur loc

Muzeologia băcăuană ia naştere în 1957, când se înfiinţează primul muzeu regional, la iniţiativa unui tânăr absolvent al Facultăţii de Istorie, Iulian Antonescu, care a fost şi primul director al acestuia, arheolog, istoric, un om de cultură şi un orator de excepţie. Peste ani, în semn de omagiu şi respect, noul complex muzeal format îi poartă numele.

Ansamblul arhitectural al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, inaugurat în 1996, cuprinde clădirea sediului central (str. 9 Mai, nr. 7), unde se află Muzeul de Arheologie – Istorie, Muzeul de Etnografie, Secţia de Logistică şi Biblioteca, Sala Muzeu „Iulian Antonescu”, o galerie de artă, colecţii private donate, depozite de patrimoniu, laboratoare de restaurare şi un shop. Din totalul de 4000 mp, 320 de mp sunt alocaţi gratuit Bibliotecii Judeţene „Costache Sturdza”, unde s-a amenajat Secţia pentru copii a bibliotecii.

În componenţă, administrare şi coordonare mai sunt Muzeul de Artă (str. Nicolae Titulescu nr.23), care funcţionează aici din 1976, cu două săli de expoziţie (parter şi etaj), Galeriile de artă ALFA (str. Mărăşeşti nr. 12), Casa Memorială „Nicu Enea” (str. Nicu Enea, nr. 31), clădire construită în anul 1926, cu trei săli ale casei, amenajate ca muzeu, Casa Memorială „George Bacovia” (str. George Bacovia, nr. 13). Această clădire datează din ultimul deceniu al sec. XIX, Casa Memorială fiind deschisă în 1971, reabilitată în perioada 2015 – 2017, reintrând în circuitul de vizitare în 2018.



De asemenea, în administrare mai sunt Muzeul de Istorie din Buhuşi (str. Bradului, nr. 16), înfiinţat în 1977, şi Colecţia „Preot Vasile Heisu”, găzduită de clădirea Primăriei Răcăciuni, din 1972.

Întreg Complexul Muzeal are în inventar mii de obiecte de patrimoniu, dovezi ale locuirii acestor locuri din cele mai vechi timpuri, obiecte care atestă tradiţiile şi obiceiurile, inclusiv o inestimabilă colecţie de opere de artă.

 „Avem un patrimoniu bogat, valoros, expus în toate spaţiile care aparţin Complexului Muzeal «Iulian Antonescu», rod al activităţii de cercetare, valorificare şi restaurare a specialiştilor noştri, a dragostei lor pentru istoria şi cultura noastră, dublate de ştiinţa valorificării în expoziţii, care se constitue în adevărate lecţii pe viu a fiecărui domeniu. Trebuie să mai adaug şi donaţiile unor colecţionari, ale unor artişti, care îmbogăţesc permanent patrimoniul nostru muzeistic”, ne-a declarat Mariana Popa, manager al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”.

 40.000 de vizitatori în fiecare an

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” găzduieşte întreaga istorie a Bacăului: arheologie, istorie, etnografie, artă, literatură, muzeografii de aici, specialişti în diferite domenii, vă pot oferi informaţii în periplul dvs. prin sălile expoziţionale, adevărate comori ale geniului locuitorilor de la confluenţa Bistriţei cu Siretul, de pe Văile Trotuşului, Tazlăului, Zeletinului şi Berheciului.

În fiecare an, sălile de expoziţii, casele memoriale, galeriile de artă sunt vizitate de mii de băcăuani, dar şi turişti români şi străini, numărul acestora fiind în creştere an de an, ca urmare a activităţii de management şi a bogăţiei de exponate, multe dintre fiind unicate, rezultatul cercetărilor arheologice, a achiziţiilor şi donaţiilor.

 În 2019, numărul total de vizitatori, în toate spaţiile expoziţionale şi case memoriale a fost de aproape 40.000, dintre care 18.342 în grupuri, 2.473 individual, 16.792 beneficiind de gratuitate.

Cei mai mulţi au ales Secţia de Etnografie – 15.484, Istorie- Arheologie – 12.024, Casa Memorială „George Bacovia” – 6.035, Galeriile ALFA – 2.810, dintre aceştia doar 273 au fost vizitatori străini.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri