4 octombrie 2022
10 C
Bacău

Pomana Porcului: Cică, cică, bălănică

.

HomeActualitatePomana Porcului: Cică, cică, bălănică

Cine nu a citit „Povestea porcului”? Ion Creangă  nu știa la vremea aceea de genom, cromozomi. Că asemănarea dintre el și om urmează ca procentaj după maimuță. Nu că am fi înrudiți, chiar dacă în multe cazuri ne comportăm ca atare. În poveste, purcelul găsit a fost crescut cu dragoste, în familie. Cum face orice gospodar care se respectă, și astăzi. Că nu se transformă peste noapte în Făt Frumos, bun de așezat la masă de sărbători, este numai din cauza relei vrăjitoare, numită pestă. Și aia împrăștiată de verii nomazi din codru, invidoși pe condiițiile de trai ale domesticitului, care stă la scărpinat la căldură în coteț. Creșterea lui face și minuni… aduce bani!

Cu crucea-n fruntePorcul a devenit o temă de interes național. Mai bine de 80% din necesar îl importăm. Interzicerea valorificării în târgurile de animale, sacrificarea obligatorie în cazurile de infestare, închiderea marilor Combinate de creștere și îngrășare, au afectat și gospodăriile individuale, micul producător. Un parlamentar din Maramureș a introdus recent în parlament, spre dezbatere, o Lege a porcului, în care se prevede ca producătorul individual să poată crește și o scroafă reproducătoare. Vom vedea dacă se umblă și la numărul de godaci!

Nici șoricul nu mai este șorici.

Ce Ajun? S-a furat demult startul. Abia dacă au amușinat prima zăpadă, că porcii adevărați și-au îndeplinit deja menirea. Vin oamenii legii să verifice și descoperă cotețul gol. Dacă nu s-au vândut pe internet sau transportat, direct tranșat la ușa pofticiosului în a păstra tradiția, majoritatea au luat calea străinătății. Sub formă de caltaboși (chișcă), tobă, sângerete, leibăr, cârnați, șuncă afumată. Nu puteau să lipsească în pugi bine etanșate nici castraveții, pepepenii murați și varza pentru călit. Mașinile de curierat au fost încărcate la capacitate maximă, la un euro pe kg de colet. În magazine găsim ce ne-au trimis alții. În tigaie mușchii fac spumă, iar șoriciul umflat și colorat artificial, dar la preț de până la 100 lei pe kg, nu e bun nici pentru opinci. Prin amabilitatea inginerului Ion Muraru, pasionat de istorie, o rețetă originală pentru prepararea jambonului, fotocopiată dintr-o carte de bucate foarte rară, tipărită pe vremea Reginei Maria. Vă urez un Crăciun cu sănătate, și grijă la… colesterol.

Alte titluri
Alte titluri

Din peste 80 de permise reținute în weekend, mai mult de jumătate au fost din cauza vitezei

Poliţiştii băcăuani au acţionat în weekend pentru prevenirea și...

Trei tineri au furat un telefon și 700 de lei

  Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului au...

Microbuz școlar pus sub sechestru din cauza consilierilor locali

Un microbuz școlar IVECO și un autoturism Dacia Duster...

Cum să-i înveți pe copii abilități de rezolvare a problemelor

Copiii întâmpină probleme în fiecare zi, fie cu jucăriile...

Opinii
Opinii

Ce facem când sună alarma?

Scenarii, profeţii, avertismente, conspiraţii, declaraţii belicoase, ameninţări, demonstraţii, anexări, victorii şi înfrângeri, arme, crize, inflaţie, teamă, exod, coronavirus, negocieri, alte conflicte care inflamează lumea,...

Ploaia care va veni

Există numeroși oameni care încă se întreabă de ce a fost masacrată atâta lume în regimul "terorii" franceze, de după Revoluția de la 1789....

Ultimele știri