Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) a pierdut, definitiv, procesul impotriva Curtii de Conturi. Institutia este acuzata ca a acordat nelegal indemnizatii de conducere, sporuri, indemnizatii de concediu si prime de nastere.

Curtea de Apel a respins recursul facut de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) impotriva sentintei Tribunalului din 2014, in dosarul impotriva Curtii de Conturi in care institutia cerea anularea unor puncte din raportul incheiat in urma unui audit financiar facut in 2010. In garantie a fost chemat Consiliul Judetean (CJ), dat fiind faptul ca DGASPC se afla in subordinea acestuia, bugetul fiind, de asemenea, aprobat de CJ.

In octombrie 2014, Tribunalul Bacau a respins, insa, si actiunea, si cererea de chemare in garantie. Instanta a mentinut deciziile Curtii de Conturi dupa auditul financiar care a scos la lumina mai multe abateri ce au produs prejudicii insemnate. Una dintre acestea se refera la faptul ca DGASPC nu a respectat legislatia in vigoare privind reducerea unor cheltuieli la nivelul administratiei publice, mai precis cele legate de indemnizatiile de conducere.

PUBLICITATE

„Reclamanta (DGASPC, n.r.) a stabilit si a acordat indemnizatii de conducere cu nerespectarea prevederilor legale. Nu poate fi retinuta sustinerea reclamantei potrivit careia prin acordarea acestor indemnizatii de conducere in cuantumuri majorate nu au crescut cheltuielile de personal in anul 2010 fata de anul 2009”, acuza Curtea de Conturi. Neregulile nu se opresc aici. In raport se mai spune ca institutia a acordat nelegal indemnizatia de concediu anual de odihna salariatilor angajati la DGASPC in baza unor contracte de munca cu timp partial si care aveau dreptul la indemnizatie numai de la unitatea in care aveau functia de baza, reclamanta având obligatia de a acorda acestor salariati concediu fara plata pentru zilele de concediu de odihna primit de la cealalta unitate.

Mai mult decât atât, Curtea de Conturi sustine ca DGASPC a achitat in mod nelegal sporul pentru activitatea neintrerupta in ture salariatilor care cumuleaza functia de baza aflata la acelasi angajator cu alte functii la DGASPC in baza unor alte contracte individuale de munca incheiate pentru timp partial, fiind incalcate dispozitiile legale care prevad ca acest spor se poate acorda in unitatile de asistenta sociala, dar numai acolo unde activitatea se desfasoara fara intrerupere in trei ture (de 8 ore), personalului care lucreaza lunar in toate cele trei ture sau in doua ture, in sistem de 12 cu 24 ore.

„Reclamanta a acordat salariatilor un numar mai mare de zile pentru concediul anual de odihna, decât cel legal cuvenit. (…) A promovat in mod nelegal pe numitul B.O.L din functia de referent tr. I in functia de inspector de specialitate gr. II, fara indeplinirea cerintelor specifice pentru postul ocupat. A achitat nelegal angajatelor prima de nastere”, mai precizeaza Curtea de Conturi. In total, prejudiciul estimat de auditorii financiari se ridica la 416.613 lei. Instanta de recurs a mentinut hotarârea Tribunalului si a respins recursul DGASPC. Decizia este irevocabila.

Nu e nimeni vinovat!

Legat de faptul ca DGASPC a pierdut procesul la ambele instante, conducerea institutiei, prin purtatorul de cuvânt, s-a rezumat doar la a-si exprima surprinderea: „Dosarul s-a judecat la Tribunalul Bacau, în prima instanta. În mod surprinzator, cererea noastra, prin care am solicitat anularea deciziei Curtii de Conturi, a fost respinsa, ca nefondata. Am formulat recurs împotriva sentintei nefavorabile, recurs respins, ca nefondat, de catre Curtea de Apel Bacau, urmând sa ni se comunice decizia dupa motivare”, spune purtatorul de cuvânt, Marian Vatamanescu.

Conform acestuia, dupa comunicarea deciziei de catre Curtea de Apel Bacau, conducerea institutiei va incepe recuperarea debitelor stabilite de Curtea de Conturi de la personalul în cauza. „Aceasta actiune nu va afecta bugetul institutiei, neimplicând nicio resursa financiara din partea DGASPC Bacau. Cu privire la punctul nostru de vedere asupra hotarârilor Tribunalului Bacau si Curtii de Apel Bacau, subliniem faptul ca acestea nu pot fi comentate ci doar respectate si puse în aplicare.

Datorita faptului ca DGASPC Bacau a atacat pe toate caile în instanta administrativa, instanta de judecata, inclusiv în calea de atac, raportul initial al Curtii de Conturi si respectiv Decizia finala a Curtii, pozitia institutiei este evidenta, în sensul ca nu a fost de acord cu sanctiunea primita din partea Curtii de Conturi. Intrucât conducerea institutiei nu a considerat aceste nereguli ca «abateri», consideram ca raspunderea acestora nu o poate purta nimeni”, explica Marian Vatamanescu.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. directorul brasoveanu, un psd-ist inrait este cel mai ,,cinstit” bacauan.mergeti si vedeti ce domeniu are la rung.a furat tot ce se putea fura de la gura copiilor asistati.toate s-au facut cu complicitatea lui benea.

LĂSAȚI UN MESAJ