25 iulie 2024
CulturăPictură naivă din România și Brazilia expusă în Bacău

Pictură naivă din România și Brazilia expusă în Bacău

Portrete și peisaje specifice lumii americii latine, dar și tradiționale scene de viață rurală românească realizate în maniera artei naive pot fi admirate în holul Bibliotecii Județene „Costache Sturdza”, din Bacău, și sunt realizate de pictorițele Elsa Farias – din Brazilia – și de Lina Hortolomei – din Bacău. Perioada aleasă pentru a pune pe simeze astfel de lucrări nu este întâmplătoare, un motiv principal fiind începutul lunii martie, în care sărbătorim și omagiem și primăvara și femeia. Ideea unei asemenea expoziții îi aparține cunoscutului pictor naiv băcăuan Ion Măric. 

Expoziția, intitulată „Chipuri. Ipostaze ale picturii naive româno-braziliene”, a fost vernisată vineri, 3 martie, de pictorii Aurel Stanciu și Ion Măric, iar evenimentul a fost moderat de managerul Bibliotecii Județene, Adrian Jicu. Au fost prezenți mai mulți membri ai „Cercului Terapie prin artă” al Clubului „60+”, dar și Lina Hortolomei. Lucrările pictoriței Elsa Farias fiind trimise din Socorro (Brazilia).



„Avem pe simezele din Biblioteca Județeană – a apreciat Aurel Stanciu – și lucrările unei pictorițe din România, dar și pe cele ale unei autoare din Brazilia. Vedeți? Aici, lângă atâtea cărți pictura nu are nevoie de traducător. Le înțelegem de oriunde ar proveni ele. E vorba de așa-numita artă naivă, pe care o poate face oricine are chemare artistică și care iubește arta, care vrea să se exprime prin ea”. Aurel Stanciu a făcut și alte sugestive considerații asupra domeniului artei plastice și a manierelor de a picta. „Pictura naivă nu trebuie confundată cu pictura făcută de amatorii din domeniu – a spus profesorul băcăuan. Sunt și amatori de artă, dar care nu pictează. Arta naivă nu poate fi confundată nici cu aceea făcută de copii, cu arta infantilă, deși între ele este o apropriere foarte mare. Arta naivă este și ea un mijloc de exprimare, autorul ei transmite sincer ceva. Copilul pictează ce vede, dar artistul naiv pictează ceea ce trăiește văzând. Portretele Elsei Farias arată de unde provine autoarea. Chipurile din tablouri sunt, clar, ale unor brazilieni. Se vede prin trăsăturile lor. Sunt, acolo, oameni obișnuiți, așa cum i-a văzut pictorița. Și picturile Linei Hortolomei sunt aspecte din viața pictoriței, dar aspecte din mediul rural. Nu sunt picturi abstracte”.

Despre pasiunea sa pentru artă a vorbit și Tina Hortolomei. „Lucrările sale, dar în general pictura naivă, spun o poveste – a opinat Adrian Jicu. Iată de ce acest gen de pictură se bucură de succes. Și mie asemenea picturi îmi amintesc de copilărie, de satul bunicilor. Dar foarte interesant este cum lucrările Linei Hortolomei se întâlnesc cu cele ale Elsei Farias și, iată, aici în Bacău, ele pot dialoga”.

Despre Elsa Farias și despre prezența lucrărilor ei în mai multe rânduri în Bacău a vorbit Ion Măric, cel care el însuși a expus și expune în Cuba și în Brazilia. Elsa Farias nu este, deci, prima dată cu lucrările ei în Bacău. Unele dintre acestea au mai fost expuse chiar și la Clubul 60+. Elsa Dias Domingues Farias, proprietara Galeriei de Artă Estúdio 88, este artistă, educatoare, poetă, fotograf, profesoară de teatru, actriță și povestitoare. A început cu arta naivă în 2013 și a câștigat deja premii importante.



spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri