27 iulie 2024
ActualitatePictorul Ioan Măric – modelul premianților Concursului „Universul cunoașterii prin lectură”

Pictorul Ioan Măric – modelul premianților Concursului „Universul cunoașterii prin lectură”

Patru elevi din mediul rural, care au participat la etapa județeană a Concursului Național „Universul cunoașterii prin lectură” și care au obținut LOCUL I, s-au întâlnit cu modelul temei de cercetare pe care o vor prezenta la etapa națională a acestui concurs.

Modelul este pictorul naiv Ioan Măric, iar premianții sunt Rareș-Florin Drug – clasa a V-a, Școala Gimnazială „Explorator Teodor-Gheorghe Negoiță”, Andreea-Alexandra Pîrjol – clasa a VI-a, Școala Gimnazială Helegiu, Maria-Teodora Crisiarcu – clasa a VII-a, Școala Gimnazială Letea Veche și Alexandra-Sabrina Butacu – clasa a VIII-a, Școala Gimnazială Luizi Călugăra. Ei formează echipajul reprezentativ al județului Bacău la etapa națională de la Galați a Concursului.



 

Elevii – ne informează profesoara Mihaela Țăranu – colaborează pentru elaborarea unui portofoliu prin raportarea la un model uman, un reper valoric local din comunitatea băcăuană și realizarea în echipă a unei lucrări scrise, care va fi prezentată pe 15 iunie. Personalitatea promovată în cercetarea elevilor este cunoscutul pictor naiv, maestrul Bădița Ioan Măric.

Elevii sunt îndrumați de profesoarele Doina Axinia, Gabriela Cerbu, Cleopatra Duhan și Mihaela Țăranu.

„Ziua de 13 mai – a precizat Mihaela Țăranu – va fi pentru acești copii, jurnaliști debutanți, întru-totul memorabilă: au cunoscut un pictor naiv neobosit, iubitor de satul natal, iubitor de tradiții, iubitor de oameni, iubitor de frumos. Într-un cerc al culorilor vii și al tablourilor pline de culoare, expuse într-o sală de clasă care respiră prin creațiile pictorului, elevii l-au provocat pe maestru la un dialog despre începuturile sale, despre familie, despre activitatea sa pe plan național și internațional, despre mesajul pe care-l imprimă generațiilor care îl urmează. Copleșit de nostalgie, maestrul le-a povestit cum picta cu cărbune cerdacul casei părintești și prispa abia văruite, văzute ca cea mai potrivită exprimare, nemaigândindu-se la pedepsele viitoare, ci doar lăsându-se condus de inspirație, mâna ascultând doar inima, toate acestea așezate în locul sfânt pe care le păstrează în lada sa cu zestre. Gazde ne-au fost directoarea Bogdana Burlaciuc și profesoara Irina Kincses, pe care Ioan Măric o numește atât de familial «nașa», pentru că demersurile sale au impus la noul nume al școlii din satul Luncani, Școala Gimnazială «Ioan Măric»”.

 

Mihaela Țăranu: „Dacă domnul Măric are o misiune pe care o slujește cu toată dăruirea, aceea de a promova prin arta sa naivă satul, familia țărănească, ocupațiile rurale, limbajul nonverbal tradus în imagini de o frumusețe aparte, acești copii au rolul de mesageri ai tuturor elevilor din mediul rural, rolul de a deveni modele pentru colegii lor și pentru toți cei care găsesc în dascăli și în personalitățile contemporane îndrumători care să le ridice aripile și să-i învețe să zboare, cunoscându-și, mai întâi de toate, rădăcinile.”



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri