22 mai 2024
ActualitatePentru prima dată, primăria Slănic-Moldova poate exploata izvoarele minerale în scop terapeutic

Pentru prima dată, primăria Slănic-Moldova poate exploata izvoarele minerale în scop terapeutic

Primăria stațiunii Slănic-Moldova a obținut Licența de Exploatare pentru izvoarele pe care le are în administrare. Practic, din acest moment izvoarele stațiunii sunt certificate pe o perioadă de 20 de ani, cu posibilitatea de prelungire pe încă 5 ani, fapt care va permite exploatarea lor în scop terapeutic. „S-a deschis acum un drum nou, o perspectivă potrivită pentru dezvoltarea economică a Stațiunii Balneoclimatice Slănic-Moldova”, consideră Gheorghe Baciu, primarul orașului Slănic-Moldova.

Demersurile pentru obținerea Licenței de Exploatare au început în luna martie 2017, prin semnarea unui acord între Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), Institutul de Medicină Fizică și Balneologie București și Primăria Slănic-Moldova. Acest acord conferea Primăriei Slănic-Moldova dreptul de a solicita și de a obține Licența de Explorare pentru 9 din cele 11 izvoare existente în stațiune. În octombrie 2017, primăria a obținut licența, care includea, însă, o serie de obligații (proiecte de mediu, protecție hidro-sanitară, amenajarea izvoarelor etc). În luna august 2019 au fost obținute indicațiile terapeutice de la Institutul de Medicină Fizică și Balneologie, iar pe 16 martie 2022 s-a semnat Licența de Exploatare.

„Imediat ce am ajuns la primărie, în luna iunie 2016, mi-am dat seama că este foarte important pentru dezvoltarea sănătoasă și sustenabilă a localității noastre ca izvoarele minerale să ajungă în administrarea primăriei, cea mai potrivită entitate care să administreze aceste izvoare echitabil, echidistant, cu dorință și pricepere, cu resurse generate din comunitate. În acel moment, izvoarele făceau obiectul unor litigii între agenții economici din Slănic-Moldova, litigii care au provocat mari suferințe, condamnând stațiunea la subdezvoltare. Pe toată lumea interesa profitul imediat, dar nimeni nu se gândea la faptul că izvoarele pot contribui la dezvoltarea sustenabilă a localității. În acest sens, în pofida situației financiare grave în care eram la acel moment, am luat decizia să pornim pe acest drum de certificare a izvoarelor”, a declarat dl Gheorghe Baciu, primarul orașului Slănic-Moldova.În toată această perioadă s-au făcut analize repetate, din punct de vedere fizico-chimic, al radioactivității și din punct de vedere microbiologic. Ca urmare, Institutul de Medicină Fizică și Balneologie a certificat faptul că izvoarele minerale au indicații terapeutice, lucru care, de altfel, era cunoscut la nivelul stațiunii și care a reprezentat ultimul pas în obținerea Licenței de Exploatare.

„Chiar dacă mulți agenți economici nu au avut încredere că vom reuși să obținem această licență de exploatare, am pornit cu încredere pe acest drum și astăzi putem să facem dovada că ne-am îndeplinit obiectivul, nu numai în ceea ce privește izvoarele, certificarea și licența de exploatare, ci și aducând în proprietatea orașului clădirile și terenurile aferente, căile de acces către aceste izvoare. Putem spune cu mândrie că Slănic-Moldova este prima stațiune balneoclimatică din România care și-a certificat izvoarele. Slănic-Moldova este, așadar, la un început de drum bun, un drum sănătos, drum pe care îl vom parcurge strâns legat de această resursă naturală pe care ne-a dat-o Bunul Dumnezeu și de care suntem obligați să avem grijă”, a mai spus primarul Gheorghe Baciu.

Stațiunea Slănic-Moldova este renumită pentru izvoarele sale de ape carbonatate, bicarbonatate, ușor sulfuroase, clorate, sodice, hipertonice și oligominerale, izvoare descoperite încă din anul 1801. Medicii recomandă apele acestor izvoare pentru tratament în numeroase afecțiuni.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri