7 mai 2024
ActualitatePelerinaj pentru tineri în Israel

Pelerinaj pentru tineri în Israel

În perioada 7-14 februarie 2020, Oficiul pentru Pelerinaje al Diecezei de Iaşi organizează un pelerinaj pentru tineri în Ţara Sfântă. Programul include toate locurile sfinte care ne vorbesc despre Isus, Maria şi despre lumea Noului Testament.

Pelerinajul nu este o excursie şi nici nu are un scop turistic. Deşi poate avea accente turistice, el îşi fixează, ca primă şi centrală finalitate, să-i ofere participantului o experienţă spirituală pe care acasă nu o poate avea; să dea credinţei un “refresh”; să aducă o noutate în felul de a înţelege propria religie, pe Dumnezeu şi chiar viaţa în ansamblul ei.

Un pelerinaj în Ţara Sfântă are între toate pelerinajele care pot fi făcute în lumea creştină întotdeauna un caracter unic. E, geografic vorbind, locul unde Dumnezeu-Fiul a ales să se întrupeze, să trăiască, să moară, să ne mântuiască. E ambientul terestru în care viaţa lui umană a parcurs toate etapele, de la naştere până la înviere. Deci, mergem la Isus acasă!



Din moment ce pelerinajul este pentru tineri şi cu tinerii, poate în mintea cuiva se înfiripează întrebarea: Ce fel de tânăr ar trebui să fie cel care îşi doreşte un asemenea pelerinaj? S-ar cere vreo condiţie anume? Pe străzi şi în şcoli întâlnim tineri inteligenţi şi mai puţin inteligenţi; cu o dotare bună, material vorbind, sau cu o arătare mai modestă; cu consideraţii politice liberale sau social-democratice; tineri absorbiţi de griji profane şi tineri care au şi căutări de natură sufletească. Toate aceste diferenţieri sau clasamente nu contează decisiv într-un pelerinaj. Contează însă mult intenţia clară de a trăi nişte zile în orizontul credinţei în Isus. E foarte important să vrei încă de acasă să te laşi interpelat de Dumnezeu care ar putea să-ţi spună ceva personal în liniştea unei bazilici din Ţara Sfântă sau pe un munte cum e cel al fericirilor, sau într-o grotă cum e cea a păstorilor. E foarte important, ca precondiţie de participare, să ai dispoziţia să-l laşi pe Dumnezeu să facă aşa ceva. Chiar să-l rogi pentru asta!

Prezenţa în locurile sfinte este pentru toate facultăţile noastre sufleteşti: sentimente, minte, imaginaţie, voinţă. Vom vedea cum este acum, ne vom imagina cum a fost atunci, vom încerca să simţim lucrurile în ambivalenţa lor: antică şi contemporană; ne vom gândi la patrimoniul unei credinţe care îşi are punctul de plecare în Omul-Dumnezeu Isus, în jurul căruia gravitează istoria bimilenară a creştinismului; vom vrea, prin reflecţie şi meditaţie, să avem trăiri spirituale prin care să ni-l familiarizăm pe Isus şi pe cei care i-au fost apropiaţi, prieteni, în timpul locuirii lui fizice pe pământul nostru.

Cu privire la perioada aleasă, 7-14 februarie 2020, am ţinut cont de sugestia unora de a plasa pelerinajul într-un timp favorabil. Timpul estival îi împrăştie pe tineri în tot felul de locuri şi prin tot felul de joburi, din interiorul şi mai ales din afara graniţelor ţării. Săptămâna de pelerinaj este de aceea în perioada vacanţei intersemestriale pentru studenţi.

Destinatarii sunt toţi tinerii. Nu doar studenţii vizaţi de invitaţia de a fi de faţă la acest pelerinaj. Pot fi şi familiile tinere care îşi doresc să trăiască în spirit adecvat vârstei lor o asemenea experienţă în ţara lui Isus. În speranţa că vom fi un grup consistent, rugăciunile vor fi mai animate, cântecele mai vii, comuniunea mai antrenantă.

Preţul pelerinajului include tot ceea ce are nevoie o persoană pe parcursul celor 7 zile: transport aerian şi cu autocar modern cazare, hrană, facilităţi, taxe. La limită, cineva şi-ar putea spune că nu mai trebuie să aibă nici un euro în plus. Dacă totuşi câţiva, pentru suveniruri! Suma de 850 euro poate avea un efect de blocaj pentru capitalul unui tânăr. Însă ea, pentru a demonta o eventuală anxietate a minţii, poate fi fragmentată. Cât se poate de repede trebuie asigurat biletul, de aceea şi acontul. Apoi, pot fi făcute economii pe parcursul lunilor; eventualele cadouri pot fi convertite în mici contribuţii financiare la “desăvârşirea” preţului; apoi vine şi Crăciunul, şi Moşul odată cu el, şi mai ştie Dumnezeu ce alte ocazii de binefacere. Până în preajma plecării se poate achita preţul. Nu e musai până la 20 noiembrie!

Cei care să gândesc să facă acest pelerinaj, mă pot contacta oricând, cu rugămintea de a-mi permite să răspund când pot, pentru detalii, informaţii sau nelămuriri.

Până atunci, cu tot calmul, vă puteţi face paşaportul, în cazul în care nu-l aveţi, deoarece vom fi în Orient, în afara UE, şi e necesar acest document care trebuie să aibă o valabilitate mai mare de 6 luni din momentul păşirii pe teritoriul Israelului. Formalităţile birocratice s-au simplificat mult în acest sens!

Pr. Cristian Diac – tel. 0740/218261 (şi whatsapp-ul recomandat pentru mesaje şi eventualul grup care se va constitui); e-mail: christianusdiac@gmail.com.

Voi afişa şi un program detaliat cu toate locurile pe care le vom vizita!

Încredinţez Domnului şi Fecioarei Maria demersurile pregătitoare şi mai ales pelerinajul din perioada 7-14 februarie, care să fie pentru toţi o experienţă unică pentru credinţa şi viaţa noastră

Pr. Cristian Diac

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri