19 mai 2024
Zona zeroMemoriaIon Ghelu Destelnica: Mentorul generației de aur a teatrului bacăuan

Ion Ghelu Destelnica: Mentorul generației de aur a teatrului bacăuan

Ion Ghelu Destelnica, cunoscut și sub pseudonimul Ion Ghel, s-a născut pe 7 mai 1922, în Stelnica, iar moartea i-a survenit pe 17 decembrie 2001, în Bacău. A fost o figură prolifică în lumea teatrului românesc, acoperind multiple roluri – actor, regizor, dramaturg și poet. De-a lungul carierei sale, a marcat istoria teatrului băcăuan și a influențat o întreagă generație de artiști, devenind cunoscut în special ca mentor sau “maître”, așa cum îi spuneau elevii săi.

Născut din părinți agricultori, cu un tată de origine germană, Ion Ghelu Destelnica și-a descoperit pasiunea pentru teatru încă din tinerețe. A absolvit Institutul de Artă din Iași în 1949, la facultatea de teatru, clasa de actori, iar în 1950 a urmat Institutul de Artă Cinematografică din București, secția scenaristică. Primele sale experiențe profesionale le-a trăit ca actor la Teatrul de Stat Bacău și apoi ca Metodist Principal în cadrul Secției de Învățământ și Cultură a Regiunii Bacău între 1951 și 1956.

Dar adevărata sa contribuție a venit odată cu rolul său de profesor de teatru la Școala Populară de Artă din Bacău, unde a activat între anii 1961 și 1982. Era recunoscut pentru harul său pedagogic, carisma, dar și pentru căldura umană pe care o emana. Elevii îl numeau “maître”, iar aceștia îi recunoșteau talentul de a îi ridica, de a le insufla încredere și de a-i ghida în lumea teatrului. Carmen Mihalache, critic de teatru, l-a descris ca pe un om plin de delicatețe sufletească și umor tandru.



După pensionarea la cerere, la vârsta de 60 de ani, Ion Ghelu Destelnica nu s-a retras din activitatea sa didactică. A continuat să predea cursuri de “Artă a actorului” și Regie teatru până în 1993, atât în Bacău, cât și în municipiul Onești, unde a înființat o “Secție de Teatru” a Școlii Populare de Artă Bacău.

Pe lângă activitatea sa în teatru, Destelnica a depus eforturi considerabile în sfera literară, publicând poezii, proză și piese de teatru. Multe dintre acestea au fost puse în scenă de teatre profesioniste sau de amatori din țară și din străinătate. Printre cele mai cunoscute lucrări se numără piese precum “Comoara”, “Dragostea Nevestelor”, “Fata tatii cea Frumoasă”, “Cearta în familie”, “Depărtarea”, sau o piesă în versuri despre Păcala: “Fata, Lacrima și Râsul”. La împlinirea vârstei de 75 de ani, autorul a fost readus în atenția publicului cu una dintre comediile sale în versuri, “Când ai o soacră avară stă ca dracu pe comoară”, prima din ciclul “Păcăliada”.

Ion Ghelu Destelnica a lăsat o amprentă puternică în cultura teatrului românesc și a influențat pozitiv zeci de generații de artiști. Moștenirea sa rămâne vie în inimile celor care l-au cunoscut și în lucrările artistice ce continuă să inspire și să încânte publicul.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri