Spitalul Județean de Urgență Bacău a retransmis, pe 15 ianuarie 2020, către Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică Bacău, solicitarea pentru finanțarea celui de al doilea accelerator de particule din cadrul Compartimentului de Radioterapie, o investiție absolut necesară în terapia pacienților cu afecțiuni oncologice. Solicitarea a fost însoțită de toate documentele justificative, pentru a fi inclusă în Bugetul Ministerului Sănătății pe acest an. Estimativ, un nou accelerator ar costa în jur de 18 milioane de lei.

„Prima solicitare de finanțare a fost transmisă către Ministerul Sănătății încă din toamna anului 2019, în urma semnării contractului de furnizare a acceleratorului de particule cu firma câștigătoare a procedurii de licitație. Ministrul Sănătății de la acel moment a promis finanțarea acestui obiectiv la rectificarea bugetară din iarna anului 2019, care nu a mai avut loc.”
Adrian Popa, managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău

„Un al doilea accelerator pe secție este un must have. Din punctul meu de vedere orice centru medical care are și un astfel de compartiment trebuie să fie dotat cu două aparate, nu neapărat doar pentru că adresabilitatea este mare, ci pentru a fi un back-up în cazul în care unul dintre ele s-ar strica. Toți pacienții care sunt în tratament vor fi nevoiți să aștepte, iar această așteptare poate costa chiar viața! Când va fi montat și al doilea aparat, acesta nu va fi ținut de rezervă, ci va fi folosit pentru schema terapeutică a pacienților. Se va merge cu două aparate simultan, pentru a termina treaba mai repede, astfel încât să avem posibilitatea ca ele să fie și închise, tocmai pentru a le putea să le menținem cât mai mult timp, să le protejăm și să nu cedeze piesele, care și așa sunt foarte sensibile.”
Dr. George Mihăilă, medicul șef al Radioterapiei SJU Bacău

În acest moment, Spitalul Județean de Urgență Bacău are în proces de desfășurare procedura de atribuire a contractului de construcție a celui de-al doilea buncăr, unde va fi montat și cel de-al doilea accelerator, iar procedura urmează a se finaliza la începutul lunii martie 2020. Întreaga lucrare va costa 5,6 milioane de lei și va fi finanțată integral din bugetul CJ Bacău.

Investiția vine în completarea proiectului de modernizare a Compartimentului de Radioterapie, finalizat în 2017. Valoarea proiectului a fost de peste 6 milioane de euro, din care valoarea echipamentelor medicale a reprezentat mai mult de 60%. Modernizarea Radioterapiei a presupus reabilitarea integrală a clădirii, care are 24 de paturi, și dotarea cu un accelerator de particule de ultimă generație, cu 2 energii de fotoni și 5 grupe de electroni, și alte echipamente medicale. Aparatul poate trata peste 70 de tipuri de cancer. Un accelerator similar mai există doar la Institutul Oncologic din Cluj, dar de generație mai veche.