– pe 10 iunie, Armata României sarbatoreste Ziua Parasutistilor militari, onorându-i si cinstindu-i astfel pe acesti adevarati asi de sub cupola de matase a parasutei

Despre acest moment aniversar, parasutistii bacauani spun ca are o rezonanta aparte. Pe 10 iunie, se implinesc 75 de ani de când, prin aplicarea Decretului-Lege 93 la 10 iunie 1941, a fost infiintata Compania Parasutisti in cadrul Centrului de instructie al aeronauticii de la Popesti-Leordeni, sub comanda locotenentului de aviatie Stefan Soverth.

In prezent, continuatorii traditiilor primei structuri de parasutisti, respectiv Batalionului 630 parasutisti ”Smaranda Braescu”  se regasesc in organica Brigazii 6 operatii speciale ”Mihai Viteazul” si in cadrul structurilor de cercetare si informatii ale Armatei României. Competenta profesionala a parasutistilor militari, tenacitatea si daruirea, dezvoltarea si perfectionarea capabilitatilor, au fost demonstrate pe timpul indeplinirii misiunilor incredintate, atât pe teritoriul national, cât si in teatrele de operatii alaturi de aliatii si partenerii nostri, sub egida NATO si UE.

PUBLICITATE

“Sarbatoarea jubiliara a parasutismului militar românesc, reprezinta, pentru militarii Batalionului 630 parasutisti , un prilej pentru aducerea unui omagiu patronului spiritual al unitatii, prima femeie parasutist, Smaranda Braescu, cea care s-a numarat printre instructorii companiei de parasutisti, infiintata acum 75 de ani. Amintim, de asemenea, contributia remarcabila adusa de generalul parasutist Grigore Bastan la dezvoltarea si modernizarea parasutismului militar românesc, in a doua jumatate a secolului trecut”, declara mr. Cristian – Stefan Timos, ofiter de relatii publice in cadrul Batalionului 630 parasutisti “Smaranda Braescu” Bacau

Trupele de parasutisti ale Armatei României au fost si sunt o realitate dictata de evolutia si necesitatile celui de-Al Doilea Razboi Mondial si, ulterior, de dinamica organizatiilor internationale de securitate si de transformarile din mediul operational din secolul XXI. In acest periplu istoric, parasutistii militari si-au adus, prin jertfa lor, contributia la apararea portii de nord a Bucurestilor (Baneasa si Otopeni), in zilele fierbinti de dupa 23 august 1944, precum si pentru victoria Revolutiei in decembrie 1989.

Militarii Batalionului 630 Parasutisti “Smaranda Braescu” vor executa un exercitiu tactic demonstrativ specific, in cadrul activitatilor desfasurate sâmbata, 11 iunie, la sediul Bazei 95 Aeriene Bacau, in cadrul show-ului aerian.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ