– Batalionul 630 parașutiști ,,Smaranda Brăescu” au obținut locul I în cadrul competiției Cupa „General Grigore Baștan” – parașutiștii băcăuani reușesc să câștige acest trofeu pentru al doilea an consecutiv

Exercițiul cu trupe în teren “Memorial General-maior Grigore Baştan”, ediția 2018, i-a readus în prim-plan pe militarii din cadrul Batalionul 630 parașutiști ,,Smaranda Brăescu” din Bacău.

Pentru al doilea an la rând ei reușesc să aducă Cupa acasă, confirmându-și astfel calitățile. Exercițiul cu trupe în teren “Memorial General-maior Grigore Baştan” este o competiţie militară cu cea mai îndelungată tradiție și s-a desfășurat în Buzău.

Organizatorii competiției au fost: Centrul de instruire pentru ISR, parașutişti, operaţii speciale şi JTAC în colaborare cu Fundaţia “General Grigore Baștan”.

Principalele etape ale exercițiului au constat în inserţia prin paraşutare cu armament şi materiale, aruncarea grenadelor de mână de exerciţiu, deplasarea în teren contaminat, traversarea râului Buzău pe funicular, deplasarea după azimut, acordarea primului ajutor şi executarea unei şedinţe de tragere specifică, toate acestea desfăşurate pe o distanţă cumulată de aproximativ 25 de kilometri care s-au desfășurat pe Aerodromul Buzău și în poligonul de tragere de la Mărăcineni. În cadrul “Baştaniadei”, aşa cum e cunoscut Memorialul în rândul paraşutiştilor, au participat 11 echipe de militari paraşutişti din structurile Ministerului Apărării Naţionale şi ale Jandarmeriei Române.

“La ceas aniversar, amintim de patronul spiritual al Batalionului 630 parașutiști, „Smaranda Brăescu” , cea care s-a numărat printre instructorii primei companii de parașutiști înființată în urmă cu 77 de ani. De asemenea, amintim și de contribuția remarcabilă adusă de generalul parașutist Grigore Baștan în dezvoltarea și modernizarea parașutismului militar românesc, în a doua jumătate a secolului trecut”
lt. Ioana Farcaș-Gherghina, ofițer de relații publice la Batalionul 630 parașutiști ,,Smaranda Brăescu”

Pe 10 iunie este Ziua parașutiștilor militari. La această dată se împlinesc 77 de ani de când, prin aplicarea Decretului- Lege 93 la 10 iunie 1941, a fost înființată Compania de parașutiști în cadrul Centrului de instruire al aeronauticii de la Popești-Leordeni, sub comanda locotenetului mecanic de aviație Ștefan-Șoverth.

Alte articole