16 iulie 2024
ActualitateOnestiul s-a infratit cu orasul Straseni de peste Prut

Onestiul s-a infratit cu orasul Straseni de peste Prut

“Desi avem radacini comune, azi vorbim de o infratire intre frati. Speram ca aprobarea infratirii si intelegerii de colaborare dintre municipiul Onesti (România) si orasul Straseni (Republica Moldova) sa fie un moment de bun augur pentru cele doua localitati”. Cu aceste cuvinte a deschis Alexandru Cristea, viceprimar cu atributii de primar al municipiului Onesti sedinta solemna a Consiliului Local, ce a avut loc sâmbata 22 august, la care a fost prezenta o delegatie din orasul Straseni, condusa de Valentina Casian, primar a localitatii.

Au participat si parlamentarii Valerian Vreme si Marcel Bujor, consilierii locali ai municipiului, reprezentanti ai institutiilor publice si de invatamânt, dar si ai cultelor religioase. Au fost prezenti membrii Comitetului de infratire a municipiului Onesti cu orasul Straseni, Constantin Rusanovschi, presedintele Filialei Onesti a Asociatiei „Pro Basarabia si Bucovina”, numerosi invitati. Valentina Casian, primar al orasului Straseni a avut alaturi pe Svetlana Radu, secretar al Comitetului orasenesc si a bucurat onestenii cu aducerea unui frumos colac pe care au fost inscrise numele celor doua localitati care s-au infratit.Vorbind din partea secretariatului Comitetului de infratire prof. Virginia Smarandita Braescu a declarat:”Ca orice idée pornita din suflet si care creste printr-o plamadeala buna, ne-am adunat o echipa de oameni cu suflet mare si acum este posibil ca sa ne intâlnim pentru o constructie ce trebuie sa creasca. Ne dorim ca aceasta infratire sa evolueze, sa ne aducem cu totii contributia la aceasta, pentru a fi o legatura foarte puternica”. Implinirea visului ca Onestiul sa fie infratit cu un oras din Republica Moldova a trezit un regret presedintelui Filialei Onesti a Asociatiei “Pro Basarabia si Bucovina”, Constantin Rusanovschi, care a mentionat ca “s-a incercat de mai multe ori sa facem ceea ce s-a intâmplat azi, dar conducerile anterioare ale administratiei locale onestene nu au inteles de ce trebuie facut acest lucru. Cuvântul «frati» mi se pare putin formal, si aici si peste Prut, noi suntem aceeasi!”

Daca Adrian Sergentu (reprezentant al PSD) a declarat ca “la aprobarea in Consiliul Local Onesti a acestei infratiri si intelegeri de colaborare a fost un consens total al consilierilor locali”, liberalul onestean Ciprian Zarzu si –a exprimat increderea ca “ infratirea celor doua orase sa se concretizeze in proiecte comune economice, sociale si culturale iar pentru ca Unirea sa fie mai aproape, fiecare localitate din Republica Moldova sa fie infratita cu una din România”. Senatorul Marcel Bujor a subliniat faptul ca “realizarea acestei infratiri permite accesul la fondurile trasfrontaliere, infratirile fiind si modalitatea de a aduce toti europenii la o intelegere mai apropiata” in timp ce deputatul Valerian Vreme a declarat:”La Straseni am gasit razesii lui Stefan cel Mare si daca vorbim de traditii, acestea sunt foarte bine conservate pe dealurile Basarabiei. Oamenii de peste Prut atunci când vorbesc de România, vorbesc de patria lor si spun ca nu au stiut ca au o tara asa de frumoasa dincolo de sârma ghimpata! Chiar daca altii nu vor unirea cu teritoriile de peste Prut, noi trebuie sa spunem Europei ca suntem români!”

Discursul Valentinei Casian, primar al orasului Straseni, din Basarabia, a adus un fior emotionant sublim, ea mentionând:”Traim azi timpurile când trebuie sa vorbim de infratire. Sunt oameni ce se gândesc la schimbare dar in acelasi timp se tem de ea! Cei care suntem azi, aici, credem in ceva sfânt si cu siguranta o sa avem de invatat unul de la altul, sa pastram toate acele valori ale neamului românesc!” Svetlana Radu, secretar al Consiliului orasenesc Straseni, a prezentat aceasta localitate, aflata “in inima codrilor, la 20 km de Chisinau”. Sedinta solemna de la Consiliul Local Onesti s-a incheiat cu dorinta exprimata de Alexandru Cristea, viceprimar cu atributii de primar al municipiului de a porni “la drum cu elan si euforie, incât infratirea dintre cele doua localitati sa fie atât pe plan spiritual dar si pe plan material, in contextul dezvoltarii europene”. Mentionam ca secretariatul Comitetului de infratire are in componenta la Onesti pe prof. Virginia Smarandita Braescu, pe consilierul local Adrian Sergentu, pe Elena Craciun si Monica Sibisteanu (consilieri) si pe referentul Cristian Bibire, de la Primaria Onesti.spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri