Duminica 6 septembrie a fost condus pe ultimul drum Constantin Uzum, o personalitate a municipiului Onesti, ce s-a implicat mult in dezvoltarea acestor meleaguri. Nascut in urma cu 82 de ani la Buzau, dupa absolvirea Politehnicii din Bucuresti a lucrat pentru o scurta perioada la Savinesti. A venit in municipiul Onesti si a fost incadrat ca inginer mecanic la rafinaria de pe platforma industriala Borzesti, fiind distins in anul 1968 cu Ordinul Muncii, clasa a III-a. Lucrând in fluxul continuu al petrochimiei onestene si-a dorit foarte mult infiintarea unei intreprinderi care sa devina o emblema a industriei din zona.

Dupa cum ne-a declarat ing. Ion Negoita „prin anii 1970 s-a propus de catre conducerea superioara de atunci infiintarea unei intreprinderi de fabricare a utilajului chimic in Moldova si prin perseverenta si demersurile facute de un grup de ingineri onesteni («in prima linie» fiind si Constantin Uzum), aceasta a fost construita la Onesti si nu la Pascani, cum se preconiza la inceput. Infiintata in 1973 sub numele de Intreprinderea de Utilaj Chimic Borzesti (IUC), aceasta a fost pusa in functiune in 1975, devenind o emblema a Vaii Trotusului, ea fiind evidentiata ani de-a rândul cu Ordinul Muncii, clasa a III-a, a II-a si a I-a”.

Despre IUC Borzesti (devenita dupa evenimentele din 1989 UTON), ce a fost condusa de catre directorul Constantin Uzum, cu regretul savârsirii din viata a acestui deosebit inginer ce a dat o stralucire puternica „firmei – emblema”, am aflat mai multe lucruri de la ing. Nicolae Doilet, care ne-a declarat: „Constantin Uzum s-a zbatut ca aceasta intreprindere sa fie «mecanicul – sef pentru industria producerii utilajelor chimice», nu numai a Vaii Trotusului. Prin performantele angajatilor de aici s-au realizat utilaje pentru industria româneasca, dar si pentru export.

PUBLICITATE

La IUC Borzesti s-au realizat utilaje pentru tari din Asia, s-a confectionat partea metalica a motostivuitoarelor care se fabricau in Italia, precum si sute de tone de ghidaje si batiuri pentru masinile unelte care se executau la Bacau. In anul 1985, in premiera pentru acele vremuri muncitorii de la IUC Borzesti au executat lucrari de montaj in Germania, o firma din aceasta tara dându-si girul ca noi sa facem (cu emblema firmei germane), utilaje ce erau exportate in Africa. Tot la aceasta firma onesteana au fost executate utilaje foarte complicate pentru platforma industriala de la Borzesti, utilaje pentru industria alimentara si pentru unitatile – pilot de cercetare din industria chimica. Supranumit «directorul – dinamita», Constantin Uzum a convocat la ora 3.00 noaptea colectivul de ingineri ai uzinei pentru realizarea unor utilaje distruse intr-o explozie la Combinatul Petrochimic Brazi, ce au fost realizate in devans de termenul propus.”

Intre anii 1992 – 1994, intr-o perioada foarte framântata, Constantin Uzum a fost primar al municipiului Onesti (fiind ales din primul tur). Sub conducerea lui au fost realizate mai multe lucrari pentru municipiul de pe Trotus.

In urma cu doi ani, Constantin Uzum a cazut victima unei intâmplari nefericite, cunoscute in lumea infractionala ca „metoda accidentul”. Din cauza acestei intâmplari a fost internat la spitale din judet si din capitala.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ