Observatorul Astronomic, sub lupa vizitatorilor

* afluxul de vizitatori a crescut semnificativ in ultima perioada, fiind cautat si de oameni aflati in tranzit * mai multi vizitatori au reclamat in spatiul public mai multe nemultumiri cu privire la serviciile oferite si tarifele practicate, nefunctionarea permanenta a unor dotari

1

observator-astronomic-600x800Observatorul Astronomic “Victor Anestin” din Bacau a fost inaugurat pe 31 mai 2016, dupa ce a fost modernizat si dotat cu aparatura noua, moderna. Ecoul aplauzelor si felicitarilor s-a stins, sa vedem ce putem vedea si afla de la Observator?

La parter, un istoric al Observatorului, la etajele I si II, expozitii tematice, plus câte un centru de informare, dotate cu monitoare 3D, usor de accesat, la etajul 3 este Planetariu, unde poti viziona un spectacol, din cele aflate, la acel moment, in portofoliu, apoi telescopul, deschis doar cu ocazia unor evenimente astronomice, iar pe terasa sunt, la dispozitia vizitatorilor, gratuit, doua lunete, pentru a panorama orasul, din diferite unghiuri. Desigur, ghidul va poate oferi si alte informatii.

In ultimul timp, au aparut in spatiul public unele nemultumiri ale unor vizitatori, referitor la serviciile oferite pentru anumite tarife, o anumita rigiditate din partea personalului, unele toalete sunt inchise, monitoarele la fel, ghidul nu ofera servicii decât pentru grupuri, nu si pentru o persoana sau doua.

Pentru a lamuri aceste aspecte, ne-am adresat managerului Complexului Muzeal “Ion Borcea”, dr. Gabriela Gurau, de care apartine Observatorul, care ne-a oferit informatiile solicitate. Observatorul este deschis de marti pâna duminica, intre orele 8-16. Tarifele sunt afisate la intrare. La cerere, se asigura ghid. Spectacolele de Planetariu au loc pentru minim 10 persoane, aceasta restrictie fiind obiectul unor reclamatii.

“Nu putem porni intreaga aparatura si oferi spectacole de Planetariu pentru fiecare vizitator, nicaieri in tara sau in lume nu se procedeaza altfel. Eu am stabilit cu personalul tehnic si administrativ de la observator sa se orienteze, sa fie maleabil, nu-i o nenorocire daca sunt opt sau noua persoane.

Vine cineva din judet, din tara, de la Suceava sau Pitesti, cu familia, ar fi nedrept sa nu fim intelegatori, cum la fel se procedeaza si cu vizitarea telescopului”, spune dr. Gurau. Cât priveste tarifele, ele sunt diferentiate, in functie de vârsta si serviciile oferite: 6 lei vizitarea expozitiei, la care se adauga 3 lei pentru spectacolul de Planetariu/adulti, 1,5 (expozitie) A3 lei (spectacol Planetariu)/copii, 2A3 lei /pensionari.

Daca se solicita doar spectacol la Planetariu, tariful este de 3 lei/pers. Accesul la telescop este permis atunci când sunt evenimente astronomice, ele sunt anuntate din timp, tariful este de 2 lei, iar vizitarea expozitiei, cu acea ocazie este libera. “Eu sunt surprinsa de ceea ce spuneti, insa ii asigur pe toti vizitatorii ca vor gasi intelegere, amabilitate, suport tehnic de specialitate, pentru a beneficia de toate serviciile noastre, in conditiile stabilite”, mai spune managerul Complexului Muzeal.

Observatorul Astronomic este o institutie super-specializata, poate nu este totul foarte spectaculos, nu este “Madame Tussauds”, din Londra, intâi de toate trebuie sa stii ce cauti, ce vrei sa vezi, sa afli. Fiindca veni vorba de Anglia, informatiile noastre ne spun ca, in majoritatea tarilor din Europa, intrarea in muzeele de stat este gratuita.

La cât aflux de vizitatori se contabilizeaza in muzeele si galeriile de arta din Bacau, pierderile finantatorului (CJ) nu ar dezechilibra bugetul judetului. Un exemplu este “Noaptea muzeelor”. In acest fel, poate creste cererea, ceea ce ar fi benefic pentru copii, elevi, tineri, pentru sistemul educational.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Cu acest articol mi-ati raspuns chiar la toate intrebarile. Era necesar sa fie explicata situatia de la Observatorul Astronomic intrucat este pacat sa nu fie valorificat.

LĂSAȚI UN MESAJ