25 mai 2024
EconomieObligatii fiscale si pentru producatorii de vinuri

Obligatii fiscale si pentru producatorii de vinuri

Inspectorii vamali atentioneaza

Fiscul aduce noi modificari in legislatie, incepând din acest an si pentru producatorii individuali de vinuri. Acestia sunt obligati sa se inregistreze la Autoritatea Nationala Vamala, respectiv la Directia Judeteana de Accize si Operatiuni Vamale din Bacau, ca structura teritoriala, asa cum sunt inregistrati si producatorii individuali de tuica. “Incepând cu data de 1 ianuarie 2013, producatorii de vinuri trebuie sa se inregistreze ca si gospodarii individuale, exact cum se inregistreaza cei care produc tuica, chiar daca acciza la vinuri este zero. Cei care nu vor respecta aceste noutati fiscale vor fi pasibili de masuri foarte dure, cu amenzi si chiar dosare penale”, a explicat Valentin Grosu – director DJAOV Bacau.

Inregistrati in functie de cât produc



Astfel, gospodariile individuale si micii producatori de vinuri linistite se inregistreaza fie la Administratia Finantelor Publice, fie solicita ca autorizarea ca antrepozit fiscal autorizat, in functie de cantitatea de bautura produsa si de activitatea desfasurata. Daca producatorii de vinuri linistite intentioneaza sa produca in vederea comercializarii o cantitate medie anuala mai mica, de pâna in 200 de hectolitri de vin, trebuie sa se inregistreze la autoritatea fiscala teritoriala prin Administratia finantelor publice in raza careia isi au domiciliul si sa depuna trimestrial o declaratie privind cantitatea de vin linistit produsa si comercializata in luna de raportare. Insa, in cazul in care in timpul anului, producatorul inregistreaza o productie mai mare de 200 hl de vin si daca doreste sa continue aceasta activitate, este obligat ca in termen de 15 zile de la data inregistrarii sa depuna cerere de autorizare ca antrepozitar autorizat. Pâna la obtinerea autorizatiei, producatorul poate desfasura numai activitate de productie, dar nu si de comercializare. Dupa obtinerea autorizatiei de antrepozit fiscal, indiferent de productia realizata in perioada urmatoare, producatorul nu mai poate reveni la statutul de mic producator de vinuri linistite.

Amenzi usturatoare

Aceste masuri au fost luate pentru prevenirea fenomenului de contrabanda si pe aceasta piata a bauturilor alcoolice. Cei care nu respecta legea sunt pasibili de amenzi cuprinse intre 20.000 lei si 100.000 lei (200 milioane lei vechi pâna la un miliard lei vechi), dar si de masura confiscarii intregii cantitati de alcool depistate ca fiind neinregistrata. Nu intra insa sub incidenta regimului de antrepozitare berea, vinurile si bauturile fermentate produse in gospodăriile individuale pentru consumul propriu.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri