22 mai 2024
OpiniiSub ochii noștriO viață de om la BNR

O viață de om la BNR

După o carieră de 41 de ani construită numai la Banca Națională a României (BNR), economistul dr. Ștefan Sâmbotin, directorul Agenției Bacău a Băncii Naționale a devenit, din 21 septembrie, tânăr pensionar. A lucrat 40 de ani numai la Agenția (până în 1999 Sucursala) din Bacău, iar ultimii 20 de ani numai pe funcția de director.

L-am vizitat în biroul său de director chiar în ultima sa zi de activitate, pe 20 septembrie. Sunau telefoanele au sunat non-stop, iar căsuța poștală de pe internet se tot umplea de mesaje de felicitare și urări de bine de la colegi, de la colaboratori. Pe birou său trona, însă, o superbă felicitare de la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Originar din comuna Trușești a județului Botoșani, Ștefan Sâmbotin a adus în Bacău, după absolvirea Facultății de finanțe-contabilitate de la Iași și după un an de activitate în capitala Moldovei, tot la BNR, și priceperea sa profesională (a absolvit studiile cu media 9,96!), dar și un stil de muncă exemplar, marcat de corectitudine și seriozitate. Un stil de viață echilibrat. A mai adus însă ceva, care i-a fost ca o amprentă personală: dulcele accent al graiului moldovenesc, al oamenilor din Țara de Sus, de pe malul drept al Prutului. Și i-a impresionat pe toți și prin memoria sa excepțională, dar și prin exactitatea soluțiilor la orice problemă.Economistul Ștefan Sâmbotin a urcat, până la funcția de director de sucursală a BNR, toate treptele ierarhice. A lucrat întâi la ghișeul unei agenții a BNR din Iași, unde a ajuns și inspector de credite în industrie. S-a căsătorit cu o colegă de facultate și astfel a optat pentru un post de inspector de credite în comerț la Sucursala BNR din Bacău, județul de unde provenea soția sa. A ajuns, însă, șef de Serviciu bancar, apoi director adjunct, iar din 1999 director de Sucursală.

Specificul serviciului său la făcut pe Ștefan Sâmbotin un veritabil seismograf al mediului economic băcăuan în toți acești ani, în care a și a parcurs etapele specifice organizării și reorganizării sistemului bancar românesc. Una dintre cele mai importante a fost în 1990: reorganizarea BNR și înființarea Băncii Comerciale Române, provenită din structura Băncii Naționale. Atunci a optat categoric tot pentru activitate la BNR. Au urmat alte etape, precum denominarea monedei naționale sau reorganizarea teritorială a BNR, când Sucursala Bacău a devenit Agenție, întâi pentru județele Bacău și Neamț, apoi, până astăzi, pentru Bacău și Vaslui.
Calitățile profesionale ale economistului Ștefan Sâmbotin i-au permis să se implice și în activitățile din mediul academic. A predat, din 1996, cursuri de finanțe la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, primele cursuri de monedă, de credit și de contabilitate bancară la această universitate. Apoi, la master, primele cursuri de politici monetare.

Pentru anii de pensie, Ștefan Sâmbotin se retrage într-un paradis de liniște din comuna Traian, unde, spune cu mândrie, are pomi fructiferi, stupi de albine, grădină și multe flori.
Economistul de marcă Ștefan Sâmbotin nu ar putea să-și uite niciodată originile.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri