Pacientii care vor avea nevoie de o investigatie RMN (rezonanta magnetica- nucleara) nu vor mai fi nevoiti sa apeleze la alte clinici private din oras sau chiar din afara judetului pentru ca, din aceasta luna, Spitalul Judetean de Urgenta Bacau va fi dotat cu un astfel de aparat de ultima generatie.

„Finantarea exista, banii sunt de la Ministerul Sanatatii, iar contributia de 10% este din partea Consilului Judetean Bacau, cererea de livrare este facuta, urmeaza doar sa primim aparatul. Noi acum, pentru ca stiam de aceasta noua investitie, amenajam si spatiul necesar unde va fi amplasat. Va fi montat in sectia de Radiologie, la parterul pavilionului Medico – Chirurgical.

Vorbim de un aparat de un milion de euro, o investitie absolut obligatorie pentru spitalul nostru. Un RMN, in ziua de azi, a devenit o investigatie de rutina, absolut necesara in stabilirea unor diagnostice.”
Adrian Popa, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau

PUBLICITATE

Aparatul RMN este nou, are garantie si va fi pus in functiune imediat cum va fi primit. De investigatiile RMN vor beneficia toti pacientii internati in spital, pentru ca Spitalul Judetean de Urgenta va incheia si pentru acest serviciu un contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. „Pâna acum, pacientii internati care aveau nevoie de investigatii RMN, apelau la clinicile private, iar plata o faceam noi, ca spital.

Acum vom fi degrevati de aceasta cheltuiala. In sensul ca investigatia va fi trecuta spre decontare la Casa de Sanatate pe fisa de spitalizare”, a mai explicat managerul unitatii spitalicesti. Conform contractului de garantie, exista un numar limitat de investigatii care pot fi realizate lunar cu acest aparat, respectiv 50 de proceduri, insa daca exista urgente care necesita RMN, numarul nu va fi respectat strict.

Aceasta noua achizitie in spitalul bacauan, absolut necesara, vine dupa cel putin 6 ani de tergiversari, de adrese si memorii inaintate catre Ministerul Sanatatii care, pâna acum, nu a vrut sa aloce banii necesari pentru o astfel de investitie pentru ca un aparat asemanator exista deja in Bacau, dar sta in cutii si nu este folosit, deoarece este alocat prin proiectul Spitalului Municipal. O anomalie legislativa care a afectat, ani la rând, adevaratii beneficiari: bolnavii.

Decontari ale investigatiilor

Din acest an, Ministerul Sanatatii a decis sa deconteze integral si costul investigatiei RMN la sân, urmare a intrarii in vigoare a unor noi pachete de servicii medicale, care au fost introduse in contractele cu furnizorii de servicii. Foarte important pentru pacientele care vor sa beneficieze de o astfel de investigatie este sa stie ca este necesara o trimitere de la medicul specialist (oncolog, ginecolog etc.), iar procedura se efectueaza numai dupa ce au fost epuizate celelalte tipuri de investigatii pentru depistarea unor posibile tumori, respectiv ecografie si mamografie.

Aceasta conduita este motivata, pe de o parte, de toxicitatea acestei investigatii, iar, pe de alta parte, de pretul acesteia. Casa Nationala de Sanatate va deconta pentru aceasta investigatie 450 de lei pentru RMN fara substanta de contrast si 700 de lei pentru RMN cu substanta de contrast. RMN la sân se va face, incepând din aceasta luna, si la Spitalul Judetean Bacau.

RMN – Investigatia prin Rezonanta Magnetica – Nucleara este o procedura de diagnostic imagistic de inalta performanta, minim invaziva, atraumatica si neiradianta. Investigatia RMN foloseste un câmp magnetic cu intensitate mare si radiofrecventa pentru obtinerea imaginilor de inalta rezolutie ale corpului uman, permitând evidentierea leziunilor cu precizie milimetrica.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. PAI ASTA INSEAMNA AFACERE CU STATUL…..NOI AVEM RMN DAR NU E FUNCTIONAL,MERGETI LA PRIVAT CA DECONTAM NOI…EXACT CUM E SI CU MEDICII..-FACI PROGRAMARE LA CABINETUL DIN SPITAL DUPA CARE TE CHEAMA LA CABINETUL PARTICULAR SA TE JUPOAIE.AM PATITO PERSONAL CU O DOAMNA DOCTOR DE LA ORL,DUPA CARE AM FOST CHEMAT LA CABINETUL PARTICULAR VIZA-VI DE CASA DE CULTURA.ASTA INSEAMNA SA FII NESIMTIT!!

  2. Nu inteleg de ce se face o altfel de investitie pentru a face doar 50 rmn pe luna???care decontare? Parintii mei Au platit mereu si nu Lea decontat nimeni. Domnilor doctori nu mai faceti altfel de declaratii, sa va fie rusine, si in special casa de asigurari de sanatate,daca se poate numi asa,in Romania ai Bani te tratti, nu ai Bani morì. Rusine

LĂSAȚI UN MESAJ