Elevii unui colegiu bacauan s-au revoltat si au creat o petitie dupa ce conducerea liceului le-a interzis sa mai iasa din curtea scolii.

Principala problema pentru liceeni a fost nu ca sunt tinuti in incinta liceului sau ca nu mai pot chiuli ci ca, neavând voie sa iasa in strada, nu mai pot fuma in pauze.

Treaba cu fumatul in licee este veche; insa acceptarea faptului ca elevii pot fuma cot la cot cu profesorii s-a impus in perioada nebuloasa de la inceputul anilor ’90, ca unul din experimentele extreme ale implementarii democratiei.

S-a perpetuat, apoi, ideea ca fumatul in scoala este un drept al elevului si ca institutia trebuie daca nu sa amenajeze un loc pentru fumat, macar sa tolereze acest lucru. Problema este ca aceasta toleranta a indus ideea ca orice este permis.

Zilele trecute, un elev dintr-un alt liceu a ajuns la spital dupa ce s-a drogat la scoala. Da, fumatul de “etnobotanice” inseamna ca elevul respectiv s-a drogat.

Nu sunt de acord cu unele lucruri din scoli, cu interzicerea accesului la ore daca elevul vine fara uniforma sau intârzie. Insa nu sunt pentru tolerarea in continuare a fumatului in licee sau in preajma lor.

Si spun asta pentru ca, la vremea mea am fumat si eu in liceu, luând exemplu de la altii. Si mi-au trebuit, apoi, ani de zile sa constientizez ca fumatul este un lucru rau si sa ma las.