Pe ascuns, Guvernul a elaborat si trimis in Parlament, spre aprobare, câteva proiecte legislative care ar face sa paleasca de invidie Securitatea lui Ceausescu.

Sub pretextul protejarii sistemelor de comunicatii electronice, Guvernul doreste sa-si extinda controlul asupra acestora si sa obtina, oricând doreste, acces la bazele de date ale utilizatorilor privati, la comunicatiile acestora si la date.

Un proiect de lege cere tuturor posesorilor de hot-spot-uri sa stocheze, timp de sase luni, datele utilizatorilor, iar acestia din urma ar trebui sa se identifice cu acte de identitate la logarea la un punct wireless.

Adica, daca te afli intr-un restaurant, centru comercial, parc ori mijloc de transport care ofera acces gratuit la Internet prin wi-fi, ar trebui sa te duci la proprietarul acestuia cu buletinul si sa te inregistrezi.

In acelasi proiect, se impune ca toti utilizatorii de cartele pre-pay sa le inregistreze de urgenta in termen de sase luni. Adica, circa 60.000 de inregistrari pe zi, altfel, cine nu se conformeaza, i se taie semnalul.

Asta, sub pretextul ca, in acest fel, infractorii ar fi mai usor de identificat. Insa, Comisia Europeana a decis ca astfel de proceduri sunt aproape imposibil de aplicat.

Un alt proiect ii obliga pe toti detinatorii de computere sau telefoane inteligente sa ofere acces la date la simpla solicitare a uneia din institutiile statului: MApN, SRI, SPP, SIE sau STS, fara sa mai fie nevoie de un mandat judecatoresc.

Ne intorcem in vremurile in care detinatorul unei masini de scris sau al unui videocasetofon era obligat sa se inregistreze la Militie.

Daca vom compara intentiile Guvernului cu ideile din proiectele institutiilor europene, vom observa o mare diferenta: in vreme ce, la nivelul Parlamentului European, se pune accent pe respectarea vietii private, România incearca sa impuna modelul american de spionaj intern, institutiile statului dorind sa traga cu ochiul si sa asculte tot ceea ce fac si discuta cetatenii.

Pentru a-i apara, mai bine, desigur…


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Daca nu ai nimic de ascuns as vrea si eu sa trag o privire prin apartamentul tau. Sa intru sa cotrobai in sufragerie, prin camara, sa vad ce ai prin dulapul din dormitor, sa vad daca ai spalat vasele… Daca n-ai nimic de ascuns, n-ar trebui sa te impotrivesti unei astfel de vizite.

    Acum, pe bune, nu mai veniti cu astfel de argumente. Nu sunt valabile.

LĂSAȚI UN MESAJ