– joi au avut loc sedintele de constituire ale Consiliului Judetean Bacau si Consiliului Local Bacau – municipiul va fi condus de primarul Cosmin Necula, secondat de Dragos Stefan si Constantin Scripat, iar judetul de Sorin Brasoveanu, cu sprijinul lui Ionel Floroiu si a lui Marius Gheorghita

Bacaul are un nou primar si un nou Consiliu Local

* Cosmin Necula este, de ieri, primar cu drepturi depline al municipiului Bacau * PMP a sarit in barca PSD si formeaza majoritatea simpla in CL, alaturi de ALDE

Consiliul Local Bacau s-a intrunit joi, pentru prima oara, in noua formula rezultata in urma alegerilor locale de la 5 iunie. Au fost prezenti cei 23 de consilieri, noua de la PSD, cinci de la PNL, patru de la PSRO, doi de la ALDE, doi de la PMP si independentul Cristian Ghinghes. In prima parte, sedinta a fost condusa de decanul de vârsta al consilierilor, Dumitru Irofte, cu asistenta celor mai tineri doi consilieri, Cristian Ghinghes si Codrin Vasile Costan. Oficiile juridice au fost indeplinite de secretarul municipiului, Ovidiu Popovici. Judecatoarea Simona Panfil a dat citire deciziei legale prin care a fost validat mandatul lui Cosmin Necula, ales cu aproape 20.000 de voturi. De la bun inceput, s-au format si grupurile politice: cel mai numeros este al aliantei PSD-ALDE-PMP, cu 14 consilieri, care detine astfel majoritatea simpla. Conform procedurilor, fiecare consilier si-a primit certificatul de validare si a jurat sa slujeasca interesele comunitatii.

A venit apoi rândul edilului ales, Cosmin Necula, sa depuna juramântul si sa devina, astfel, primar cu drepturi depline. In cuvântul sau, Necula a cerut sa nu primeze criteriile sau orgoliile politice, ci doar interesele cetatenilor. „Multumesc celor care m-au votat, iar celor care nu m-au votat le promit ca ii voi reprezenta cu cinste. Nu cred in luptele interne din Consiliul Local, ci doar in lupta de idei pe marginea proiectelor benefice comunitatii. Suntem egali in fata legii, a oamenilor, a lui Dumnezeu. Trebuie sa ducem Bacaul la loc de cinste, sa fim motorul economic al Moldovei, lucruri pe care le vom realiza doar impreuna”, a spus Cosmin Necula.

La finalul cuvântarii, Necula s-a adresat Executivului Primariei, care a primit câteva sarcini urgente: stârpirea tântarilor si capuselor, colectarea deseurilor si iluminatul public, capitole unde exista mari probleme.

Alegerea viceprimarilor s-a facut prin vot secret, iar propunerile nu au fost nici o surpriza: fiindca s-au aliat cu PSD ca sa formeze o majoritate simpla, formatiunile PMP si ALDE au obtinut posturile respective, ocupate acum de Constantin Scripat (care a obtinut 13 voturi pro si 10 contra), respectiv Dragos Stefan (cu 14 voturi pro si 9 contra).

Au votat impotriva consilierii PNL (lucru anuntat de liderul de grup Mircea Fechet), insa nu se stie cine sunt ceilalti consilieri care s-au impotrivit.

Procedurile mai includ, zilele acestea, definitivarea comisiilor de lucru in cadrul Primariei si stabilirea atributiunilor pentru fiecare viceprimar. Ramâne de vazut si ce sefi de directii si servicii din cadrul Primariei, din vechea garda, vor ramâne pe posturi, mai ales ca zvonuri privind schimbarile pe criterii politice si de alte interese circula intens. (Ovidiu Pauliuc)

_MAF1638

Dragos Stefan (ALDE) si Constantin Scripat (PMP) au devenit viceprimarii municipiului Bacau.
In cuvântarile lor, Dragos Stefan a spus ca militeaza pentru lucrul in echipa si pentru un oras prosper, iar Constantin Scripat a spus, cu zâmbet, ca ar fi vrut sa poarte el esarfa tricolora de primar, mai ales ca il apasa pe umeri o oarecare vârsta. Dar chiar daca nu a fost sa fie, i-a multumit grupului PSD pentru sustinere in obtinerea functiei, pe care a mai detinut-o in 2008.

Lista consilierilor locali

PSD

Codrin Vasile Costan
Madalin Nicolae Pârâianu
Ioana Raluca Dinu
Adrian Gavriliu
Gabriel Stan
Claudiu Constantin Ambrosie
Doina Dragomir
Vasile Luca
Ionela Cristina Breahna Pravat

ALDE

Daniel Dragos Stefan
Constantin Gherasim

PMP

Constantin Scripat
Dumitru Irofte

Independent
Cristian Ghinghes

PNL

Mircea Fechet
Ilie Birzu
Catalin Bogdan Cretu
Doina Emanuela Lazar
Daniel Miclaus

PSRO

Cristinel Manolache
Elena Cozma
Romica Botoi
Corneliu Dan Jitariu

Sorin Brasoveanu a fost ales presedintele Consiliului Judetean

_MAF1206

Sala mare a Centrului de Afaceri si Expozitii a fost arhiplina, joi, la sedinta de constituire a Consiliul Judetean (CJ) Bacau. Au fost prezenti Ioan Ghica, prefectul judetului, Dragos Benea, presedinte al CJ Bacau in ultimele trei mandate, parlamentari, primari, lideri de partid, directori de institutii si, bineinteles, consilierii judeteni. Prefectul judetului a anuntat ca sedinta va fi condusa de cel mai in vârsta dintre alesi, ajutat de doi colegi mai tineri. Acestia au fost Ana Marchis, Mihai Mititelu si Ion Cucerescu.

Primele proiecte au vizat constituirea comisiei de validare a CJ si a comisiei de numarare a voturilor in urmatorii patru ani. Pentru coordonatorii sedintei, cea mai mare bataie de cap le-a dat-o tocmai numararea voturilor obtinute de membrii comisiilor. Viorel Ilie, primarul municipiului Moinesti, Viorel Miron, primarul orasului Comanesti, si deputatii Lucian Sova, Miron Smarandache, Constantin Avram si Ionel Palar au renuntat la functia de consilier judetean, ceea ce era de asteptat având in vedere ca cei doi primari au fost realesi, iar parlamentarii sunt la final de mandat si ar fi pierdut dreptul la pensia speciala daca ar fi demisionat inainte de termen.

_MAF1203

S-a citit lista celor 37 de consilieri, s-a trecut la validarea lor, dupa care fiecare dintre ei a depus juramântul de credinta. Ana Marchis a declarat constituit Consiliul Judetean, ceea ce insemna ca avea dreptul, din acest moment, sa-si aleaga presedintele.

Vom avea “consens administrativ”

A existat o singura propunere, din partea PSD-ALDE: Sorin Brasoveanu, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). Liberalii s-au declarat dezamagiti ca nu exista un candidat ALDE pentru functia de presedinte al CJ si au anuntat ca nu-l vor vota. Cu toate acestea, Sorin Brasoveanu a obtinut 27 de voturi. A fost vot secret, nu putem sti cine si cum a votat, dar putem calcula: 17 de la PSD, 5 de la ALDE, 3 de la PSRO, votul independentului Sorin Sova si inca un vot de la PNL. Anuntarea rezultatului a ridicat sala in picioare. Incercând sa acopere aplauzele, noul presedinte al CJ Bacau a declarat:

“Multumesc celor 27 de consilieri care m-au votat, consilierilor care si-au incheiat mandatul, celor doi vicepresedinti si, in mod special, domnului Dragos Benea pentru relatia corecta si pentru sprijinul acordat, timp de 12 ani, in realizarea a zeci de proiecte.” El a promis ca va fi deschis oricaror discutii si parteneriate. “Vreau sa ne caracterizeze respectul, eleganta si mai ales modestia si sobrietatea”, a precizat el. Si Dragos Benea a vorbit despre proiectele realizate in judetul Bacau, despre echipa politica pe care a coordonat-o, “extrem de motivata, extrem de competenta”, si despre “premisele unui consens administrativ”, care se bazeaza pe noua structura a CJ Bacau.

“Sunt consilieri care inteleg ce spun si care vor sustine proiectele administratiei bacauane. Imi pare rau, dar asa cum vor colabora Consiliul Judetean si Consiliul Local Bacau de acum incolo nu au colaborat pâna acum si asta nu din vina mea sau a consilierilor judeteni.” Referindu-se la competenta angajatilor, el a precizat ca CJ Bacau nu are probleme cu fondurile europene si ca niciun proiect nu este in pericol. “CJ Bacau asteapta ghidurile de finantare si are o echipa foarte bine pregatita, care va fi foarte bine condusa de Sorin Brasoveanu”, a mai spus Dragos Benea, urându-i noului presedinte sa poata raporta peste patru ani “misiune indeplinita”. (Silvia Patrascanu)

Ionel Floroiu si Marius Gheorghita – vicepresedintii Consiliului Judetean

Tot prin vot secret au fost alesi vicepresedintii CJ Bacau. Au existat patru candidati: Ionel Floroiu – PSD, Marius Gheorghita – ALDE, Claudiu Nastasa – PNL si Vasile Izvoranu – PSRO. Câstigatorii sunt Ionel Floroiu si Marius Gheorghita.

Consilierii judeteni validati pentru mandatul 2016-2020

Toma Bandea – PSD
Gheorghe Belceanu – PSD
Angela Bogea – PSD
Gabriel Bostan – PSRo
Sorin Brasoveanu – PSD
Dumitru Braneanu – PSD
Corneliu Ciobanita – PSD
Ovidiu Cojocaru – ALDE
Maricica Luminita Cosa – ALDE
Tina Oana Cristea – PNL
Ion Cucerescu – PSD
Carmen Dima – PSD
Ionel Floroiu – PSD
Marius Gheorghita – ALDE
Gabriel Gritcu – PNL
Vasile Humulescu – ALDE
Claudiu Ilisanu – PSD
Vasile Izvoranu – PSRo
Floarea Ivanof – PNL
Vasile Manolache – PSD
Ana Marchis – PSD
Costica Marcu – PNL
Petrica Mihaila – PNL
Liviu Miroseanu – PNL
Mihai Mititelu – PNL
Claudiu Nastasa – PNL
Neculai Nechita – PNL
Eugen Ochenatu – PSD
Cezar Olteanu – PNL
Marius Pislaru – PNL
Dorian Pocovnicu – PSD
Eugen Spataru – PSD
Dana Stoica – PSRo
Razvan Sendrea – PSD
Theodora Sotcan – PSD
Sorin Sova – independent
Viorel Toma – ALDE

Alte articole