De câte ori se intâmpla câte o chestie iesita din comun pe la noi, trei sferturi dintre români exclama spasiti: “Numai in România se putea intâmpla”.

De unde sa stie ei, saracii, ca participa, fara sa stie, la o minciuna colectiva? Pentru ca, doamnelor si domnilor, prostia nu are copyright românesc, prostia este universala la fel ca foametea, ghinionul la loterie sau teama de paianjeni.

Nici un popor nu este mai prost decât altul, dimpotriva, fiecare popor are prostii pe care-i merita si care, atunci când ajung la butoane, se fac de cacao.

Smecheria este, prin urmare, ca prostii sa fie tinuti sub control ca sa nu apuce sa faca boacane; daca, insa, acesti cetateni mai putin inzestrati de la natura scapa vigilentei publice si apuca sa-si faca de cap, nu mai sunt prosti, sunt deja politicieni si sunt protejati mai ceva decât speciile pe cale de disparitie: primesc lefuri grase, locuri bune de dormit in public, diurne, cabinete parlamentare, secretare si masini cu benzina platita de alti prosti.

Situatia nu ar fi rea daca in unele cazuri, nu ar trebui sa ia decizii. Unii, mai rar, cam o data la patru ani. Altii, mai des, in functie de programul Casei Poporului.

Aia care iau decizii mai rar, la alegeri, n-au nici o vina ca aleg prost de fiecare data. In fond, n-au exercitiu! Sa recunoastem: o data la patru ani este cam rar.

Insa, când vine vorba de ceilalti, situatia se schimba: n-au nici o scuza ca aleg prost. Ca legile pe care le voteaza sunt schioape si se contrazic unele pe altele. Ca baga mâna pâna la umar in visteria statului si, apoi, bocesc si suspina ca nu vor la “racoare” si sa faca bine colegii deputati sau senatori, sa voteze impotriva propunerii de arestare.

Ca, bunaoara, cu gândul la câte un licurici, se apuca sa distruga echilibrul economic al tarii.

Sa stam linistiti, deci. Prostia nu este româneasca! Prostia e universala.

Totusi, spre deosebire de români, altii isi tin prostii sub control. Noi, nu. La noi prostia zburda in voie prin Capitala, pe la televizor, pe la sediile partidelor politice, pe strazi…


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ