Dupa o campanie electorala care timp de o luna „a scos din amorteala” viata politica locala din  Onesti alegerile locale au desemnat primarul municipiului pentru urmatorii patru ani. Acesta este inginerul Nicolae Gnatiuc, candidat  al Partidului Social Democrat  la functia de primar, ce a fost votat de un numar de 4735 onesteni (el fiind in prezent consilier cu atributii de viceprimar al municipiului Onesti).

Pe locul 2, cu un procentaj de 21, 51 la suta, reprezentând  3345  voturi s-a clasat Constantin Lazar, candidat al Partidului National Liberal, care poate fi considerat „invingatorul moral” al acestui scrutin electoral intrucât participând pentru prima oara la alegerile locale l-a intrecut pe Alexandru Cristea (fost viceprimar cu atributii de primar timp de un an de zile, ce a obtinut 2605 voturi) dar si pe Mihaela Badic Geaboc, „ex- primar” al comunei Helegiu ce a dorit sa ajunga primar al Onestiului, care a fost votata de 1496 onesteni.

De asemenea, Constantin Lazar a depasit si pe candidatul independent Gelu Panfil, care a acumulat  1814 voturi. La sectiile de votare din municipiul Onesti  au fost exprimate un numar de 15 552 voturi, procentul prezentei la vot fiind de 35,90 la suta. 

Procentul cel mai mare de alegatori la vot in municipiul Onesti a fost inregistrat la sectia de votare din cartierul Slobozia (peste 46 la suta). Fata de alte sectii de votare din municipiu, un numar mai mare de onesteni la vot s-au inregistrat la sectiile de votare gazduite de Scoala Gimnaziala “Ghita Mocanu”, de Colegiul National “Dimitrie Cantemir” si de Gradinita “Sfântul Paul”.

Daca evidentiem procentul prezentei la vot a onestenilor (care in opinia multor locuitori ai municipiului, a fost sub asteptari!), pâna la ora 12 au votat doar 15.35 la suta din numarul celor cu drept de vot, la  ora 17, procentajul a ajuns la 30.16 la suta iar la ora 19 a fost de 32.05 la suta (votând pâna la aceasta ora 13 963 persoane).

Potrivit noului sistem de monitorizare a alegerilor locale din acest an in municipiul Onesti  cel mai mult s-au prezentat la sectiile de votare persoanele care au peste 65 ani, care au fost urmate de persoanele cu  vârsta cuprinsa intre 45 si 64 ani, cei mai putini dintre votanti fiind tinerii intre 19 si 24 ani.

Viitorul Consiliu Local al municipiului Onesti va avea 8 consilieri ai Partidului Social Democrat, 6 consilieri ai Partidului National Liberal, 4 consilieri ai Partidului Social Român si 2 consilieri de la ALDE, lor alaturându-se si Gelu Panfil, consilier independent.   

Alte articole