Autoritatile locale au expus publicului, de curând, prin intermediul presei, planurile de refacere a spatiilor verzi din oras. Un proiect bun pe ansamblu, costisitor, chiar daca are o multime de bube marunte. Un proiect pe care, insa, locuitorii de la bloc l-au vazut de fapt ca pe o ofensiva impotriva spatiilor verzi.

Nenumarate plângeri au ajuns la redactia noastra si câte or mai fi ajuns direct la Primarie, in care se reclama ca se taie pomii fructiferi dintre blocuri, ca se rascolesc gardurile vii plantate de locatari inca de pe vremea programelor de munca patriotica, ca nu mai au copiii unde sa bata mingea. S-au mai intrebat unii cum se poate numi parcare ecologica un spatiu acoperit cu o tesatura de beton, prin care razbat câteva fire de iarba. Si multe altele. Pentru toate acestea, autoritatile au gasit mereu raspuns si nu oricum, ci prin persoane desemnate sa medieze numeroasele conflicte pe tema spatiilor verzi, uneori sub ochiul vigilent al jandarmilor si politistilor locali.

Bacaul sta jalnic la suprafata de spatiu verde pe cap de locuitor. A fost o vreme când si cimitirele erau trecute in statistici drept spatiu verde. De altfel, in toata tara se lupta aprig impotriva verdetii, pentru ca dezvoltatorii imobiliari s-au trezit din amorteala crizei financiare si arunca blocuri pe ici, pe te miri unde. Se retrocedeaza terenuri care nu au avut niciodata stapân, se fac sforarii balcanice de urbanism, si toate acestea într-un moment în care Comisia Europeana a început procedura de infringement împotriva României deoarece tara noastra nu îsi protejeaza cetatenii de poluarea cu particule fine (praf).

PUBLICITATE

Psihologii spun ca lipsa spatiilor verzi din oras, asociata cu poluarea masiva si cu ritmul alert al vietii citadine, are efecte negative asupra psihicului locuitorilor din acea urbe. Contactul redus cu natura constituie un factor care contribuie la cresterea nivelului de stres, la aparitia sau agravarea problemelor emotionale (depresii, atacuri de panica, incapacitate de autocontrol, etc), la cresterea gradului de agresivitate.

In tot acest context, este cu atât mai mult de apreciat si de luat ca exemplu de tenacitate mica victorie a locatarilor de pe strada 22 Decembrie, impotriva imobilului ce le ameninta confortul.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ