20 aprilie 2024
ActualitateMii de bolnavi sunt prinsi la mijloc Razboiul chiriilor

Mii de bolnavi sunt prinsi la mijloc \ Razboiul chiriilor

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate va percepe chirie persoanelor juridice pe care le gazduieste in cladirea sa. Spitalul Judetean de Urgenta ar trebui sa plateasca in jur de 40 de milioane de lei pe luna pentru spatiul ocupat de sectia de balneofizioterapie. Directorul Leonard Rosu refuza sa plateasca acesti bani. Cei care vor suferi sunt asiguratii.

Mii de pacienti care au nevoie de balneofizioterapie si recuperare medicala ar putea ingrosa listele de asteptare. Intre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) si Spitalul Judetean de Urgenta au aparut neintelegeri cu privire la spatiul in care isi desfasoara activitatea sectia de balneofizioterapie (BFT). Aceasta face parte din Spitalul Judetean de Urgenta, dar este gazduita la demisolul cladirii ce apartine CJAS. In aceeasi cladire, cu o vechime de 70 de ani, mai ocupa spatii si alte persoane juridice: Comisia de Expertiza a Casei Judetene de Pensii, cabinete stomatologice, laboratorul de tehnica dentara , camerele de sterilizare, Ordinul asistentilor medicali si Sindicatul Sanitas. Prin modificarea OUG 150/2003, care reglementeaza functionarea sistemului asigurarilor sociale de sanatate, casele de asigurari devin institutii autonome, care pot obtine venituri din chirii. Ca urmare, CJAS va inchiria mai mult de 1.600 metri patrati, iar sumele acumulate din chirie vor fi folosite pentru intretinerea cladirii.

De la chirie la calitate



“Consiliul de Administratie al Casei a stabilit o chirie de 10 RON/mp pentru spatiile active si 5 RON/mp pentru holuri si alte spatii, ne-a declarat dr. Maria Tioc, director general al CJAS. Nici unul dintre actualii ocupanti ai spatiilor nu a avut de obiectat, cu exceptia Spitalului Judetean de Urgenta. Conducerea spitalului ne-a trimis o adresa prin care ne informeaza ca nu accepta chiria. Voi invita la discutie pe reprezentantii spitalului pentru a discuta nu doar despre chirie, ci si despre serviciile pe care le ofera la BFT si calitatea acestora. Nu au nici macar apa calda pentru bai&#8221.

&#8222Este aberant sa ne perceapa chirie!”

Directorul Spitalului Judetean de Urgenta, dr. Leonard Rosu, este scandalizat de faptul ca CJAS va percepe chirie pentru spatiul ocupat de sectia BFT. “Este aberant sa ne perceapa chirie, declara dr. Rosu. Noi desfasuram o activitate pentru asiguratii domniilor lor. Aceasta activitate nu ne este nici macar platita in intregime. Anul trecut am facut servicii de 7 miliarde de lei, iar Casa ne-a decontat servicii de doar 6 miliarde. Aceasta sectie din sediul Casei merge in pierdere. Daca as gandi doar contabiliceste, as inchide-o. Nu am facut asta pana acum deoarece m-am gandit la asigurati. Dar daca, acum, CJAS vrea sa ne oblige sa platim in jur de 40 de milioane chirie pe luna, voi fi nevoit sa o inchid. Cum pot face asta? Este absud, cand stii ca subfinantezi un spital, sa-i percepi chirie pentru un serviciu prestat asiguratilor&#8221. Dr. Rosu mai spune ca, intr-adevar, sectia de balneofizioterapie nu are apa calda, dar ca este vina centralei termice a CJAS. “Am dotat acea sectie cu doua cazi galvanice, pentru bai, dar nu sunt folosite din cauza lipsei de apa. Nu avea rost sa instalam boilere, caci acestea nu fac fata nevoilor pentru bai. Nu ne asigura apa si tot noi suntem vinovati de asta&#8221.

Cu calabalacul la usa

In fiecare zi, in jur de 400 de asigurati trec pragul sectiei BFT, dar nu pentru bai, ci pentru electroterapie, kinetoterapie si masaj. “Facem cam 1600 de proceduri zilnic, ne-a declarat Traian Jlidus, asistent sef. Suntem foarte solicitati, asa ca programam pacientii. Nu ii amanam, insa, foarte mult, doar 3-4 zile&#8221. Termenul de asteptare ar putea creste daca BFT nu va mai functiona in acelasi loc, sau, mai grav, pacientii din ambulator nu vor mai avea acces la aceste tipuri de servicii. “Daca CJAS nu renunta la chirie, ne vom lua dotarea de acolo si o vom muta in spital. Vom lucra numai pentru pacientii nostri, nu si pentru cei din ambulator, caci nu avem obligatie fata de ei. Asiguratii pot merge apoi la CJAS sa intrebe de ce nu mai pot beneficia de aceste servicii&#8221.Scris de Doina MINCU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri