Intre infarct miocardic si simptome de Parkinson

Multi dintre bolnavii in vârsta care sufera de cardiopatie ischemica nu mai beneficiaza, incepând din aceasta luna, de cel mai important medicament indicat intr-o asemenea afectiune, pentru prevenirea infarctului miocardic. O adresa de la Agentia Europeana a Medicamentului i-a impartit pe medici in doua tabere: cei care recomanda medicamentul cu precautie si cei care nu-l mai prescriu.

“De ani de zile eu iau Preductal, medicament pe care mi l-a indicat un medic cardiolog pentru a ma proteja impotriva infarctului. Din aceasta luna, insa, medicul meu de familie mi-a spus ca nu mai are voie sa mi-l prescrie, deoarece a fost atentionat sa nu mai dea reteta pentru Preductal persoanelor care au depasit 75 de ani. Medicul meu mi-a mai spus ca s-a consultat si cu un cardiolog ca sa-mi prescrie altceva. Dar cardiologul i-a spus ca nu exista un medicament similar care sa inlocuiasca Preductalul. M-a trimis, totusi, la un medic cardiolog ca sa ma vada el”, ne-a relatat Aglaia C., o femeie in vârsta de 84 de ani. Batrâna a mai precizat ca are rude cu vârsta de peste 80 de ani in alt judet care, de asemenea, iau Preductal, insa lor li s-a dat reteta pentru acesta. Prin urmare, bolnava este extrem de contrariata si, in acelasi timp, ingrijorata ca trebuie sa intrerupa tratamentul.

Semnale de alarma, dar nu si in prospect

Problemele au inceput odata cu primirea unei adrese la cabinetele de medicina de familie, in care se atrage atentia asupra unor efecte secundare ale medicamentului. „Este de fapt o atentionare de la Agentia Europeana a Medicamentului, a explicat dr. Marilena Caliman, medic de familie. Firma care a produs acest medicament si care detine originalul informeaza ca acesta nu trebuie prescris bolnavilor de Parkinson. De altfel, noi stiam asta din prospect.” Farmacistii spun ca Preductal nu poate fi inlocuit cu alt medicament. „Cele doua medicamente generice care au aceeasi substanta activa cu originalul au contraindicatii similare cu Preductalul”, ne-a declarat o farmacista. De neinteles este de ce pe prospectul medicamentului nu apar contraindicatii si nici informatii despre interactiunea cu alte medicamente. Singurele precautii ii vizeaza pe pacientii cu insuficienta renala, pe gravide si pe mamele care alapteaza.

Simptome false de Parkinson

Preductal este unul dintre medicamentele cele mai utilizate in tratamentul cardiacilor. „Se foloseste in tratamentul anginei pe care nu o poti stapâni cu alte medicamente, ne-a declarat dr. Radu Grigoriu, medic cardiolog. Adevarul este ca se cam exagera in recomandarea acestui medicament, fiindca nu dadea efecte secundare vizibile. Nu-i rau ca o atentionare a venit sa mai tempereze prescrierile, fiindca se abuza.” Dr. Grigoriu a mai precizat ca medicamentul in cauza nu provoaca Parkinson, dar „poate sa intensifice la persoanele in vârsta simptome asemanatoare celor date de Parkinson”. (Elena Tintaru)

Alte articole