28 martie 2024
ActualitateMedicii si pacientii sunt bulversati / Misterul decontului de cheltuieli

Medicii si pacientii sunt bulversati / Misterul decontului de cheltuieli

De la inceputul acestui an, in spitale si in cabinetele medicale aflate in contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate se aplica o decizie a Ministerului Sanatatii pe care nu o inteleg nici medicii, nici pacientii. Este vorba despre eliberarea decontului de cheltuieli. Dupa o luna de aplicare, concluzia medicilor este ca muncesc degeaba si arunca banii pe formulare.

Pacientii care primesc decontul pentru prima data se uita nedumeriti, nestiind daca au de dat bani sau de primit. Rasufla usurati cand afla ca nu trebuie sa scoata sumele respective din buzunar, dar pleaca nelamuriti, caci nici medicii nu stiu sa le explice pentru ce le-au dat decontul. Unii medici de familie din mediul rural au observat ca, la cateva zile dupa introducerea decontului, pacientii s-au rarit. Prin sate circula si acum zvonul ca, la sfarsitul anului, pacientii vor plati valoarea consultatiei la medicul de familie.

Medicii harnici dau consultatii… de 7 lei



Medicii sunt indignati ca pierd timp si cheltuiesc bani din cauza acestui decont. Daca un medic de familie are 1.500 de consultatii intr-o luna, trebuie sa scrie 3.000 de exemplare de decont, caci pacientul primeste unul, iar al doilea ramane la cabinet. Pe o foaie incap patru formulare de decont, asa ca medicul da peste un milion de lei la copiator. &#8222Decontul acesta este chiar inutil la noi, medicii de familie, ne-a declarat dr. George Coneac. Fiecare medic de familie are stabilit un cost fix al consultatiei, care se revizuieste din trei in trei luni&#8221. Modul in care Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a stabilit costul unei consultatii este contestat de medicii de familie. “S-a impartit suma pe care am primit-o anul trecut pentru numarul de asigurati de pe lista la numarul de consultatii, ne-a declarat un medic de familie. La unii dintre noi consultatiile valoreaza 70.000 de lei, la altii, 120.000 de lei. Cu cat ai muncit mai mult, cu atat iti valoreaza mai putin consultatia. Este o aberatie&#8221.

Decontul nu prevesteste nimic bun

Si spitalele s-au conformat si dau decont pacientilor la externare. Unitatea sanitara calculeaza tariful pe zi de spitalizare, contravaloarea consumabilelor – medicamente, materiale sanitare sau prestatii- a analizelor de laborator, dar si alocatia de hrana. Decontul de cheltuieli pentru servicii medicale se intocmeste in trei exemplare. Unul se inmaneaza pacientului, unul ramane la foaia de observatie iar un exemplar se transmite compartimentului financiar-contabil.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca se incearca, prin introducerea decontului de cheltuieli, imbunatatirea managementului financiar al unitatilor sanitare si cresterea transparentei sistemului sanitar.

Directorii de spitale nu sunt convinsi de explicatie. “Chiar nu stiu care este rostul decontului, ne-a declarat dr. Elena Mazilu, directorul Spitalului Buhusi. Imi inchipui ca se vrea constientizarea pacientilor in legatura cu cheltuielile care s-au facut pentru ei. Este o munca grea si migaloasa, iar noi avem lipsa de personal&#8221. Pentru spitalele informatizate, eliberarea decontului nu este o problema. Unde se face “lucru manual&#8221, cum ar fi Spitalul Onesti, conducerea si-ar fi dorit ca, odata cu ordinul de la minister sa vina si dotarea corespunzatoare pentru a-l duce la indeplinire. Majoritatea cadrelor sanitare cred ca introducerea decontului de cheltuieli este primul pas spre restrangerea pachetului de baza oferit de sistemul public de sanatate, considerat prea generos in Romania. Asta inseamna ca, intr-un viitor nu prea indepartat, o parte din suma specificata de decont va fi platita din buzunarul pacientului sau din asigurarile private de sanatate.Scris de Doina MINCU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri