28 aprilie 2024
ActualitateManualul „Istoria evreilor. Holocaustul” va fi lansat la Onești

Manualul „Istoria evreilor. Holocaustul” va fi lansat la Onești

Editura Corint Logistic organizează, pe 3 aprilie, la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti”, din Onești, de la ora 17.00, o prezentare și o dezbatere pe tema apariției manualului „Istoria evreilor. Holocaustul”, pe care Ministerul Educației l-a comandat pentru studiu în clasele a XI-a și a XII-a de liceu. Unul dintre cei șase autori ai acestui manual este Bogdan-Florin Romandaș – doctor în istorie și profesor cu gradul didactic I la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” din Onești.

 

Profesorii Bogdan-Florin Romandaș și Constantin Stăcescu – de la Colegiul Național „Costache Negri” din Târgu Ocna vor fi moderatorii evenimentului, la care invitații sunt prof. univ. dr. Gabriel Leahu – președintele Filialei Bacău a Societății de Istorie din România, prof. dr. Emilia Boghiu – președinta Fundației Naționale „George Călinescu” din Onești, prof. dr. Jeny Ghioc – inspector școlar de specialitate la disciplina Istorie și Hainrich Brif – președintele Comunității Evreilor din Bacău. Iar parteneri ai evenimentului sunt Filiala Bacău a Societății de Istorie din România și Fundația Națională „George Călinescu”.



„Manualul – spun organizatorii dezbaterii – se înscrie în cele mai noi trenduri curriculare și pune accentul pe obținerea de competențe și abilități prin exerciții și aplicații interactive incitante, atractive, menite să dezvolte capacitatea de analiză și comparație a elevilor, precum și gândirea lor critică”.

În cele 120 de pagini, manualul oferă și un Ghid de utilizare și are structurat conținutul șase „unități” de studiu: 1. Identitatea evreiască și educația despre Holocaust în secolul al XXI-lea; 2. Evreii în istoria universală; 3. Evreii în spațiul românesc în secolele XIV-XX; 4. Holocaustul în Europa; 5. Holocaustul în România pe teritoriile aflate sub administrație românească și în nordul Transilvaniei; 6. Evreii în România postbelică și memoria Holocaustului în secolul al XXI-lea.

La final, în manual sunt teste de recapitulare și de evaluare finală.

Manualul va fi distribuit elevilor în mod gratuit, atât în format tipărit, cât și în format digital, și va fi transmisibil timp de patru ani școlari, începând cu anul școlar 2024-2025.

Iată cine sunt și ceilalți cinci autori:

 

Felicia Waldman – conferențiar univ. dr., Centrul de Studii Ebraice, Facultatea de Litere, Universitatea din București. Adjunct al șefului Delegației României la Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului.

Anca Tudorancea – lector univ. dr., Centrul de Studii Ebraice, Facultatea de Litere, Universitatea din București. Secretar științific al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” din Federația Comunităților Evreiești din România.

Adrian Cioflâncă – director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” din cadrul Federației Comunităților Evreiești din România. Membru al Delegației României la Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului.

Carol Iancu – profesor emerit, Facultatea de Istorie, Universitatea Paul Valery (Montpellier 3). Membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei din Nîmes și doctor honoris causa al universităților din Cluj-Napoca, Iași, Oradea și Constanța.

Adriana Radu – doctor în istorie, profesor gradul didactic I, director-adjunct al Colegiului Național din Iași.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri