25 mai 2024
ActualitateMajorarea punctului de pensie, de la cele mai sumbre până la cele...

Majorarea punctului de pensie, de la cele mai sumbre până la cele mai optimiste previziuni

După ce în mass-media a circulat varianta potrivit căreia pensiile ar putea crește, de la 1 ianuarie 2024, cu 20 la sută, acum ultima posibilitate vehiculată este mai mică decât aceasta. Potrivit unor posturi de televiziune centrale, care invocă surse guvernamentale, valoarea punctului de pensie ar urma să fie majorată cu 16,6 la sută, începând cu anul viitor.

Astfel, valoarea punctului ar urca de la 1.785 lei la 2.081 lei. Deocamdată, însă, oficial, nu a fost avansată nicio indexare sigură. Cert este că în Legea pensiilor se menționează că acestea vor fi majorate anual cu 100 la sută din rata inflației, la care se adaugă 50 la sută din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut pe economie, din anul precedent.

Or, dacă ne luăm după această prevedere, va fi o mare dezamăgire pentru pensionari. Pentru că, după cum afirmă Doina Pîrcălabu, fost președinte al Casei Naționale de Pensii Publice: ”Plecăm de la lege, de la 1 ianuarie, Guvernul nu va face rabat. La 1 ianuarie se cunoaște inflația pentru 2022, or inflația comunicată de INS e de 13,8 la sută, dacă nu mă înșel.Aici ar trebui să se adauge ceva pentru majorarea salariului mediu, dar în 2022 a fost vorba de creștere negativă, deci nu mai poate aduce influență. În aceste condiții, tot ce poate identifica Guvernul mai mult de 13,8 la sută e de salutat și apreciat efortul”.

Așadar, dacă se va respecta prevederea legală, atunci punctul de pensie ar urma să fie indexat cu doar 13,8 la sută, adică să crească de la 1.785 lei la 2.031 lei.

Trebuie să spunem, însă, că anterior au fost declarații guvernamentale și mai pesimiste. Fostul ministru al Muncii, înainte de a-și da demisia, a vorbit despre o propunere de majorare a punctului de pensie cu numai 10 la sută.

Oricum, până la sfârșitul anului și cei aproape 144.000 de pensionari din județul Bacău așteaptă cu înfrigurare o veste mult mai bună.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri