29 martie 2024
ActualitateMai sunt 14 zile: Cum se pregatesc scolile pentru un nou...

Mai sunt 14 zile: Cum se pregatesc scolile pentru un nou inceput

Noul an scolar sta sa bata la usa. In toate scolile din Bacau am vazut deja forfota specifica acestei perioade: ca de obicei, acum se matura, acum se mai da o bidinea cu var, se mai vopseste o usa, se mai repara pe ici, pe colo ce este urgent, pentru ca oricum alti bani nu sunt. Primaria a alocat 1.100.000 de lei tuturor unitatilor de invatamânt, dar numai pentru reparatii curente si igienizare. De investitii majore nu poate fi vorba.

„Pentru inceputul noului an scolar, Primaria Bacau a alocat deja scolilor suma de 1.100.000 de lei. Banii sunt doar pentru igienizarea necesara inceputului de an scolar. Nu si pentru investitii sau pentru dezinfectie, dezinsectie si deratizare. Problemele sunt mari, in unele chiar majore, in toate unitatile de invatamânt. Vorbim de instalatii electrice depasite, de cubaj necorespunzator, de instalatii termice care au nevoie urgenta de investitii capitale, de copii care vor invata in continuare in spatii improprii din camine, dar deocamdata atât am putut face. Nu s-au prevazut bani si pentru investitii, de aceea prioritatea mea pentru anul viitor este sa stabilesc un buget clar si sigur la acest capitol”, ne-a declarat Dragos Stefan, viceprimarul municipiului Bacau.

Cum banii au intrat deja in vistieria scolilor, multe dintre ele s-au apucat de treaba. Am vazut deja galeti de var pe culoarele unitatilor de invatamânt, vopsele pe usi, femei de serviciu care stergeau geamuri sau spalau covoare. La Scoala Gimnaziala „Nicu Enea”, de exemplu, igienizarea era in toi, la sfârsitul saptamânii trecute, iar toata munca era facuta de angajatii unitatii, tocmai pentru a se face economie la bani. Din sumele alocate de primarie, 40.000 de lei sunt pentru Scoala „Octavian Voicu”, 30.000 de lei pentru Scoala „Constantin Platon”, 30.000 de lei pentru Scoala „Alexandru cel Bun”, 20.000 de lei s-au dus la Scoala Nicu Enea”, aceeasi suma este si in conturile Scolii 10 si Scolii Spiru Haret”, dar si ale Liceului Tehnologic „Petru Rares”.



Institutiile mai mari, cu o capacitate mai mare de elevi si cu nevoi mai urgente au primit fonduri mai multe: Scoala „Mihai Dragan” – 45.000 de lei, Scoala „Al. Safran” – 30.000 de lei, Scoala „Alecu Russo” – 35.000 de lei, Scolile „Al. I.Cuza”, „G. Bacovia”, „Miron Costin”, „Nicolae Iorga”, „Ion Creanga”, Colegiul Tehnic „A.Saligny”, Colegiul „Gr. Antipa”, Colegiul National Catolic „Sf.Iosif” si Colegiul „M.Eminescu” – câte 30.000 de lei fiecare, Scoala „Mihail Sadoveanu”, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul National „Ferdinand I”, Colegiul National de Arta „George Apostu”, Colegiul National „Gh. Vranceanu”, Colegiul Tehnic „D. Mangeron” si Colegiul Tehnic de Comunicatii „N.V.Karpen” – câte 40.000 de lei fiecare, 45.000 de lei a primit Colegiul „Henri Coanda”, iar câte 50.000 de lei fiecare Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare”, Colegiul National „Vasile Alecsandri” si Colegiul Economic „Ion Ghica”.

120 de unitati scolare, fara autorizatie sanitara

Si in judet, activitatile de igienizare sunt in toi. In comuna Magura, un alt exemplu, curatenia scolilor s-a facut cu ajutorul voluntarilor si parintilor, care au pus mâna de la mâna sa dea o noua fata claselor in care o vor invata, din 12 septembrie, copiii lor. Asa cum ne-a obisnuit, noul an scolar va incepe si cu unitati care nu sunt autorizate sanitar.

Din cele 755 de entitati scolare de masa din intreg judetul. doar 635 au avizul conform al Directiei de Sanatate Publica: 304 gradinite (80 din mediul urban si 224 din mediul rural), 297 de scoli gimnaziale si primare (55 din mediul urban si 242 din mediul rural) si 34 de colegii / licee (30 din mediul urban si 4 din mediul rural). Asadar, 120 de unitati scolare nu au aceasta autorizatie, principalele motive fiind: lipsa apei curente si a canalizarii, discontinuitati la gardurile de imprejmuire, denivelari in asfaltul curtilor interioare, deteriorarea exteriorului cladirilor, planuri de conformare expirate, nerespectarea cubajului pe clase, grad avansat de uzura a interioarelor, cladiri in constructie sau reabilitare nefinalizate.

Este posibil sa nu fie manuale de clasa a IV-a

Si daca in anii trecuti scoala a inceput fara manuale la clasa I (in 2014), anul trecut fara manuale la a II-a si a III-a, anul acesta scolar s-ar putea sa nu fie manuale la clasa a IV-a. „De la Ministerul Educatiei am primit urmatoarele precizari: au fost finalizate procedurile si au fost semnate contracte cu editurile câstigatoare pentru 7 discipline – Limba moderna franceza, Limba moderna germana, Limba si literatura româna pentru sectiile cu predare in limba maghiara, Educatie civica, Muzica si miscare, Arte vizuale si abilitati practice si Religie. Toate aceste titluri vor fi pe bancile elevilor la inceputul anului scolar 2016-2017. Insa, pentru alte doua discipline – Matematica si Limba moderna engleza – contestatiile in instanta au fost solutionate, prin urmare se poate trece la semnarea contractelor si livrarea manualelor in scoli in intervalul septembrie – octombrie 2016”, ne-a declarat prof. Doina Marinov, inspector scolar la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau. Urmeaza sa se solutioneze contestatiile si pentru manualele de Limba si literatura româna, Stiinte ale naturii, Istorie si Geografie.

La nivelul judetului Bacau, pentru clasa a IV-a au fost comandate 23.402 manuale noi, pentru disciplinele Muzica si miscare, Educatie civica, Arte vizuale si abilitati practice, Religie si Limba moderna franceza. 90% din aceste manuale comandate au sosit la depozitul de carte al ISJ Bacau. Pentru clasele a IX-a si a X-a, la care manualele au fost retiparite, au fost comandate 15.300 de titluri, 13.500 fiind deja in depozitul ISJ. 65% din manualele primite au fost distribuite in scoli. Sa tot sune clopotelul!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri