Peste 400 de judecatori si procurori din intreaga tara critica initiativa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul magistratilor.

Judecatorii si procurorii au transmis CSM un memoriu de protest in care contesta propunerea de reintroducere a numirii directe in functia de judecator ori procuror a magistratilor asistenti si a avocatilor cu vechime de cel putin 18 ani, dar si cea de schimbare a modalitatii de sustinere a examenului de promovare in functii de executie, prin instituirea ca proba a unei evaluari a activitatii profesionale pe ultimii 3 ani.

De asemenea, semnatarii memoriului critica reintroducerea prevederii privind numirea fostilor magistrati cu vechime de minimum 10 ani in functii vacante la instante sau parchete de acelasi grad cu cele unde au functionat. Memoriul este semnat si de zeci de magistrati bacauani, de la instante si parchete din intreg judetul.

PUBLICITATE

“Atragem atentia ca aceste modificari, efectuate in conditii netransparente, fara consultarea magistratilor, reprezinta o intoarcere la prevederi a caror inlaturare a fost sustinuta de tot corpul judiciar in perioada 2007-2009 si au fost puternic criticate prin rapoartele cu privire la sistemul judiciar in cadrul monitorizarii justitiei prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) agreat de Uniunea Europeana si România”, se arata in memoriu.

Magistratii cer ca orice decizie referitoare la cariera profesionala a judecatorilor sa se bazeze pe criterii obiective, selectia si promovarea judecatorilor sa se faca in functie de meritele si pregatirea profesionala a acestora.

“Standardele obiective se impun nu numai pentru a exclude influentele politice, ci si pentru a preveni riscul aparitiei favoritismului, conservatorismului si a ‘nepotismului’, care exista in masura in care numirile sunt facute intr-o maniera nestructurata”, mai spun magistratii.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ