Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau a ajuns la performanta de a nu mai avea liste de asteptarea pentru dispozitive medicale, cu sau fara contributie personala. „De la emiterea deciziei si pâna la facturarea serviciului trece foarte putin timp, in functie de natura dispozitivului. Practic, cele mai vechi cereri sunt din luna martie 2016, respectiv mai putin de 90 de zile timp de asteptare.

Asa cum s-a reglementat de mai multi ani, aprobam imediat acele cereri pentru dispozitivele medicale considerate de maxima necesitate, cum ar fi stomiile si aparatele de oxigen. Emitem deciziile in functie de incadrarea in criteriile stabilite de consiliul de administratie al CJAS Bacau”, a declarat Dan Stoica, director executiv relatii contractuale la Casa Judeteana de Sanatate. In prezent, institutia bacauana are incheiate 64 de contracte cu diferiti furnizori de dispozitive medicale.

Peste 3.300 de dispozitive, eliberate in primul trimestru

Numai in primul trimestru al acestui an, CJAS Bacau a decontat 3.356 de dispozitive medicale, in valoare totala de aproape 1.300 mii lei. Au primit decizii de aprobare 1.602 asigurati, iar pentru 561 dintre ei s-au intocmit liste de prioritate.

PUBLICITATE

Cele mai cerute dispozitive sunt: protezele auditive (s-au decontat, in primul trimestru al anului 167 de astfel de aparate, in valoare de 160 mii lei), sisteme stomice unitare, pentru colostomie / ileostomie (1.600, in valoare de 400 mii lei), dispozitive pentru incontinenta urinara (770, in valoare de 315 mii lei), proteze de picior, glezna, genunchi, coapsa etc (31, valoare 92 mii lei), orteze, cadru de mers, bastoane si cârje, dar si fotoliu rulant (65 de fotolii, in valoare de aproape 70 de mii de lei), ghete si pantofi ortopedici (41 de dispozitive decontate, in valoare de 13 mii lei), precum si dispozitive pentru deficiente vizuale (in total 24 de astfel de decontari, cu o valoare de 6,83 mii lei). Foarte cautate sunt si aparatele de administrare continua cu oxigen – 510 de aparate (de 98,84 mii lei).

Acces si la proteza de sân

Inca de anul trecut, au fost introduse in aceste decontari prin casele de sanatate si protezele de sân, pentru care s-a stabilit un pret de referinta de 409,33 lei/ bucata. Modalitatea de obtinere a deciziei pentru o proteza externa de sân si accesorii (sutien special) este aceeasi ca la orice dispozitiv medical. Se acorda pentru femeile care au suferit interventii chirurgicale (mastectomie totala), dar si pentru ambii sâni, daca este cazul.

Termenul de inlocuire este de 3 ani. Medicii care pot emite recomandarea medicala sunt din specialitatile chirurgie, oncologie, chirurgie plastica. Numai in primul trimestru al acestui an s-au eliberat 39 de astfel de dispozitive, in valoare totala de 15,96 mii lei.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ