9 mai 2024
ActualitateLa Slănic Moldova a fost marcat „Centenarul dr. Romulus C. Busnea”

La Slănic Moldova a fost marcat „Centenarul dr. Romulus C. Busnea”

În stațiunea Slănic Moldova a fost marcată aniversarea a 100 de ani de la nașterea medicului balneolog, publicist și fost director al stațiunii dr. Romulus C. Busnea (1922-1994). Evenimentul a fost organizat de familie împreună cu Primăria orașului Slănic Moldova chiar în ziua în care s-au împlinit cei 100 de ani de la nașterea medicului și a fost intitulat „O viață dedicată semenilor”. 

La acest eveniment au venit, alături de economistul, jurnalistul și publicistul Romulus Dan Busnea – fiul celui aniversat și omagiat, primarul orașului Slănic Moldova – Gheorghe Baciu, consilieri locali și foști colegi sau prieteni ai medicului, dar și un grup de scriitori, istorici și ziariști băcăuani. În acest grup i-am remarcat, între alții, pe dramaturgul Viorel Savin, pe ziaristul și scriitorul Cornel Galben, pe istoricul Vilică Munteanu, pe scriitorii Petre Isachi, Ioan Dănilă, Ion Moraru și Dan Sandu și pe maximafilistul și scriitorul Mihai Ceucă.

„Am organizat și pe 1 decembrie un eveniment dedicat medicului Romulus C. Busnea, pentru a-i decerna, post-mortem, titlul de Cetățean de onoare al orașului Slănic Moldova” – a spus în deschiderea reuniunii Gheorghe Baciu.



Personalitatea și activitatea medicului omagiat au fost evocate de Gheorghe Baciu, de Viorel Savin – care a fost și director al Casei de Cultură a orașului Slănic Moldova -, de Cornel Galben, de Petre Isachi, de Mihai Ceucă, de Vilică Munteanu – care a prezentat și numeroase medalii din colecția sa personală bătute cu portretele unor personalități care au vizitat stațiunea Slănic Moldova -, de Ioan Dănilă, de Dan Sandu și de Dante Cotescu – fost primar al orașului stațiune. Cu acest prilej au fost făcute referiri și la istoricul și dezvoltarea stațiunii Slănic Moldova, dar și la numeroasele inițiative de a se organiza în stațiune, de-a lungul anilor, remarcabile activități culturale. Iar la final poeta Ionica Bandrabur a recitat una dintre creațiile personale, dedicată omagierii memoriei medicului Busnea. 

Propunere: Sanatoriul balnear să poarte numele medicului Busnea 

Un mesaj a transmis reuniunii și asistentul medical Vlad Marin – Marinică, cel care a fost mai mulți ani coleg de serviciu la Întreprinderea Balneo-Climaterică Slănic-Moldova cu medicul omagiat. „Doctorul Busnea – s-a arătat în mesaj – a fost un foarte bun profesionist, a fost un cercetător împătimit al factorilor de cură din Slănic Moldova, a condus cu mult tact Serviciul Medical Balnear, a avut un comportament civilizat în relațiile cu toți colegii și cu subalternii, a fost un foarte bun formator de personal pentru cadrele medii și auxiliare sanitare și un foarte bun sfătuitor pe linie profesională. De aceea, propun ca Sanatoriul Balnear de Recuperare Medicală din stațiune să-i poarte numele”.

Tot cu acest prilej au fost prezentate, într-o miniexpoziție, mai multe diplome, certificate, copii după documente personale, scrisori personale, fotografii și articole apărute în diferite publicații care amintesc de medicului omagiat. 

Câteva repere biografice 

Medicul Romulus C. Busnea s-a remarcat și ca autor a peste 50 de lucrări științifice pe teme de balneologie și fizioterapie medicală, dar și ca cercetător al trecutului istorico-literar din zonele Slănic-Sat, Cerdac și Cireșoaia, de unde a cules și publicat „Legenda Nemirei”. Romulus C. Busnea a publicat, în 1981, împreună cu Yolanda Nicoară, un ,,Mic îndreptar turistic și medical” (Editura Sport-Turism). A publicat, de asemenea, articole în numeroase reviste și ziare și a susținut și promovat mai multe proiecte dedicate dezvoltării stațiunii Slănic Moldova și a unor organizații și asociații sportive și culturale.

Medicul Romulus Busnea a profesat în Slănic Moldova din anul 1965, iar în perioada 1966-1970 a fost și director al stațiunii.

Printre prietenii apropiați ai doctorului Busnea s-a numărat preotul Constantin Cartas, renumitul compozitor, dirijor și orchestrator de muzică ușoară și muzică de jazz, Edmond Deda, dar și italianul Innamorato Francesco, membru marcant al Partidului Socialist Italian și președinte al Federației Socialiste din Provincia Bari, fost sindicalist și luptător politic antifascist, prieten cu Sandro Pertini, fost președinte al Italiei în perioada 1978-1985.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri