28 aprilie 2024
ActualitateLa Radomirești a fost dezvelit bustul generalului Dimitrie Lecca

La Radomirești a fost dezvelit bustul generalului Dimitrie Lecca

În satul Radomirești, din comuna Letea Veche, a fost dezvelit bustul generalului și omului politic liberal Dimitrie Lecca, unul dintre membrii marcanți ai marii și cunoscutei familii Lecca, supranumit și „eroul de la Nazar-Mahala” după luptele de la Lom-Palanca și Smârdan în Războiul de Independență. Bustul a fost amplasat în curtea conacului de la Radomirești ridicat chiar de Dimitrie Lecca, fieful familiei sale, renovat și întreținut astăzi de un demn urmaș al acesteia, Dumitru Lecca.

Bustul generalului de la Radomirești este cel mai important  însemn de acest fel care amintește de prezența marii familii Lecca în județul și orașul Bacău, dar și în viața politică și militară a României. Deși multă vreme o arteră din Bacău s-a numit „Strada Lecca”, astăzi Bd. Alexandru cel Bun, după 1989 nicio încercare de atribuire a numelui Lecca unei alte străzi din oraș nu a avut succes, cum și amplasarea unui bust în oraș a avut aceeași soartă, chiar și atunci când liberalii s-au aflat la cârma țării și a localității.

La festivitatea privată de la Radomirești, alături de Dumitru Lecca au venit prieteni ai familiei – istoricii Vilică Munteanu și Adrian Horodnic, oamenii de afaceri și politicieni Ioan Chiriac, Dragoș Luchian și Mihai Banu, omul politic și diplomatul Valeriu Gheorghe, președintele Filialei Bacău Cultul Eroilor – Dănuț Voicu, scriitorii Victor Munteanu (președintele Fundației Cancicov) și Daniel Nicolescu. Unii dintre ei au fost fruntași ai PNL Bacău, invitați pentru că toți membrii marcanți ai familiei Lecca au fost membri ai Partidului Național Liberal de la înființarea lui, iar Dumitru Lecca este astăzi președinte de onoare al PNL Bacău.



Ceremonialul dezvelirii bustului a început cu o slujbă religioasă ținută de părintele și istoricul Ciprian Bertea, cel care a ajutat familia Lecca să refacă mormântul generalului Dimitrie Lecca din Biserica satului Botești (Ungureni), ctitorită de general pe când satul se numea Dealu Mare. În același mormânt mai sunt și osemintele lui Iuniu Lecca – om politic important, dar și ale paharnicul George Lecca. Biserica a fost ridicată de paharnicul Lecca și de soția lui și renovată ulterior de generalul Dimitrie Lecca și de Iuniu Lecca.

După slujba de sfințire a monumentului și de pomenire a lui Dimitrie Lecca, despre personalitatea generalului au vorbit, în scurte alocuțiuni, Dumitru Lecca, Vilică Munteanu și Dragoș Luchian.

Născut la Tecuci, în 1832, Dimitrie Lecca era fiul paharnicului împărătesc Gheorghe Lecca și al Mariei Negură. A studiat la École d’application de l’artillerie et du génie din Metz și la École d’état-major din Saumur din 1852 până în 1853. Întors acasă, a intrat în armata moldoveană, devenită ulterior Armata Română, și a fost numit maior în 1863. A comandat batalionul de elită care păzea palatul domnesc din București. A fost ministru de război din februarie până în mai 1866, sub conducerea lui Ion Ghica. Promovat colonel în 1868, a demisionat din armată în 1872 și a intrat în politică. Membru al Partidului Național Liberal, înființat în 1875, a fost ales în Adunarea Deputaților în 1876. A revenit în serviciu pentru a lupta în Războiul de Independență al României, fiind din nou ministru de război sub conducerea lui Ion C. Brătianu, din iulie 1879 până în aprilie 1880. A fost președinte al Adunării Deputaților de două ori: din octombrie 1882 până în martie 1883 și din octombrie 1883 până la moartea sa la Radomirești, în iulie 1888. A fost înmormântat în Biserica Dealu Mare.

Dumitru Lecca, astăzi la o venerabilă vârstă, demn urmaș al acestei familiei de boieri moldoveni, a fost sportiv de performanță, antrenor al echipelor naționale de baschet ale României de juniori, de tineret și de seniori (1992-2002), dar și fost deținut politic în anul 1952. S-a ocupat cu asiduitate în ultimii 30 de ani pentru a readuce în atenție publică imaginea familiei Lecca. A înființat o asociație cu acest nume, a început reabilitarea conacului de la Radomirești și a scos la lumină și a reamenajat mormântul lui Dimitrie Lecca din Biserica din satul Dealu Morii.

Dumitru Lecca: „Ziua de 24 septembrie a fost o zi mare pentru mine, ziua în care s-a sfințit la Radomirești, în prezența unor personalități importante ale societății civile băcăuane, monumentul cinstind memoria străbunicului meu, generalul Dimitrie Lecca. Sunt bucuros că împreună cu fii mei am putut da viață unui vis al tatălui meu, împiedicat de comuniști să îl realizeze el. Am adus astfel un omagiu pe care în 22 de ani de la abolirea comunismului autoritățile locale ale Bacăului nu l-au făcut pentru cea mai importantă personalitate politică și militară din istoria lor. Mulțumesc din suflet soției mele, băieților mei și tuturor celor, nu puțini, care m-au ajutat în acest proiect!”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri