19 mai 2024
ActualitateLa 87 de ani, a șasea medalie de aur pentru Mihai Purcaru,...

La 87 de ani, a șasea medalie de aur pentru Mihai Purcaru, la Euroinvent 2023

Salonul de carte tehnico-științifică, artistică și literară al recentei manifestări Euroinvent 2023 – ediția a 15-a, de la Iași, i-a acordat colonelului de Tancuri (rtr) Mihai Purcaru, din Bacău, o medalie de aur pentru lucrarea „Personalități și locuri ale comunei Pârjol” (Ed. Magic Print, Onești, 2023). Aceasta este a șasea medalie de aur pe care autorul o primește de la Euroinvent, alte două medalii de argint Euroinvent și un trofeu al Fundației băcăuane „Georgeta și Mircea Cancicov”, la o manifestare Avangarda XXII, fiind deja în palmaresul său în ultimii ani.

 

„La onorabila vârstă de 87 de ani, dedic această carte tuturor fiilor comunei Pârjol, care au pus mai presus interesele țării decât cele personale, dăruindu-și viața chezaș pentru apărarea ei, dar și oamenilor minunați – locuitorii de astăzi” – sună dedicația pe care o face autorul la deschiderea lucrării premiate.



În carte, sunt scurte biografii ale 20 dintre personalitățile comunei Pârjol care sunt și astăzi în viață, inclusiv autorul – el însuși fiu al comunei, dar și ale celor 25 de locuitori care s-au remarcat, cât au trăit, tot prin ceea ce au făcut pentru această localitate.

„Personalități și locuri ale comunei Pârjol”, lucrare cu 452 de pagini, este a opta carte scrisă de Mihai Purcaru (una fiind în două ediții), majoritatea inspirate de viața locuitorilor comunei Pârjol și de evoluția ei. Între acestea, o lucrare magistrală este „Cartea de aur a comunei Pârjol”, publicată de același autor în anul 2014.

Actuala carte este prefațată de istoricul băcăuan Vilică Munteanu, care vede lucrarea ca „un omagiu adus cu pioșenie satului românesc”. Prefațatorul a avut în vedere originile autorului cărții, născut în satul Băhnășeni, apoi plecat pentru a deveni ofițer al Armatei Române. A slujit 44 de ani această profesie și a ajuns la impresionanta funcție militară de locțiitor al șefului Statului Major al Armatei a 3-a a României, la Craiova.

Mihai Purcaru și-a început această cea mai recentă carte a sa cu un documentat capitol despre ceea ce înseamnă, de fapt, o personalitate despre care vorbim adesea și îi face chiar un succint portret psihologic. Nu poate omite, însă nici administrațiile comunei pârjol de-a lungul timpului, nici prezentarea acestei importante localități prin moștenirea ei geografică, dar și prin principalele ei instituții precum școala și biserica și, evident, prin starea ei economică. S-a oprit și asupra unor aspecte istorice din unele sate cu renume, precum Băhnășeni și Tărâța și nu a putut să nu amintească și de Movila lui Ștefan cel Mare de pe teritoriul comunei, pe care o propune de câte ori are ocazia ca pe un monument natural și istoric ce ar trebui pus în valoare. Scrie și despre Moșia Băsăști, care a inclus de-a lungul timpului șapte sate, și nu a putut ocoli nici obiceiurile pământului din această comună, dar nici sărbătorile și obiceiurile locuitorilor.

Iar cartea se închide cu „Oglinda relațiilor istorice, geografice și sociale” a comunei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri