13 aprilie 2024
ActualitateJoaca de-a autostrada

Joaca de-a autostrada

Conform noului noului Masterplan General de Transporturi, aprobat de Comisia Europeana, Bacaul ar urma sa fie legat de doua autostrazi. Parlamentarii bacauani au insa un optimism ponderat spre minim.

O noua poveste despre autostrazile care vor lega Bacaul de restul lumii se scrie zilele acestea, dupa atâtea altele care au sfârsit uitate prin sertarele politrucilor din fruntea ministerelor de resort. Mai exact, autoritatile au elaborat un nou Masterplanul General de Transport, care a primit aprobarea din partea Comisiei Europene sa fie supus dezbaterii publice.

Bacaul figureaza pe aceste planuri, ba inca are aparenta unui nod de comunicatii auto intre Moldova, Transilvania si, mai departe, Republica Moldova. Cea mai importanta ruta este Bacau-Brasov, urmata de Brasov-Sibiu, care ar urma sa fie finantate din cele 1,8 miliarde de euro, fonduri de dezvoltare regionala.Apoi, ar mai fi si Bacau-Roman, parte a legaturii spre Iasi, care este finantata din fonduri de coeziune. Autostrazile ar trebui sa apara in peisaj pâna in anul 2020, adica in mai putin de sase ani. Masterplanul este un document strategic esential, in baza caruia tara noastra va primi finantare nerambursabila pentru infrastructura in exercitiul financiar 2014-2020.

Problema este ca ministrii nostri au mai desenat autostrazi pe harta, dar nu s-a concretizat nimic. De aceasta data, faptul ca acceptul Comisiei Europene a fost primit, ba s-au primit si recomandari suplimentare de la Bruxelles pentru eficientizarea realizarii proiectelor, este vazut ca o sansa foarte buna pentru ca, in sfârsit, Bacaul sa fie asezat pe marile rute de transport intre vest si est.

Cel putin asa vad lucrurile parlamentarii bacauani, care recunosc si faptul ca, indiferent de implicarea Uniunii Europene, totul va depinde in continuare de seriozitatea noastra. Iar asta, in conditiile in care elaborarea acestui Masterplan General de Transport are deja un an intârziere.

Parlamentarii de Bacau, indiferent de tabara politica de care apartin, au opinii ponderate privind sansele reale ale Bacaului de a fi legat la o autostrada in urmatorii sase ani. Cu alte cuvinte, nu sunt prea optimisti, mai ales ca totul va depinde in cea mai mare masura de seriozitatea guvernantilor români.

„Inca nu am aprofundat subiectul, intrucât Masterplanul abia urmeaza sa ne fie prezentat in comisii, la Parlament. Dar, ca specialist, pot spune ca daca Bacaul nu ar fi fost prins in acest Masterplan, aveam sanse mici spre zero pentru o autostrada. Faptul ca documentul a fost aprobat de Comisia Europeana este o circumstanta favorabila consistenta. Dar stiti cum e: drumul spre Iad e pavat cu bune intentii. Iar exemplul cel mai bun este al soselei de centura a Bacaului. Pentru acest obiectiv exista o treime din bani, exista toate conditiile tehnice, dar de un an nu reusim sa pornim lucrarile din cauza jocurilor antreprenorilor si al Justitiei. Aici nu mai e vorba nici ca suntem hoti, nici ca suntem prosti, ci ca pur si simplu nu avem noroc in viata!”.
Lucian Sova, deputat PSD, secretar al Comisiei pentru transporturi si infrastructura din Camera Deputatilor

”Din punct de vedere procedural, asa lucreaza Uniunea Europeana, astfel ca aprobarea Masterplanului era un pas obligatoriu. Avem insa o nota proasta la Bruxelles fiindca am tot schimbat planurile in ultimii ani. Eu mereu m-am pronuntat pentru continuitatea in proiecte, indiferent de administratia care le-a initiat, mai ales când e vorba despre proiecte de asemenea amploare. De acum, realizarea autostrazilor depinde de seriozitatea noastra”.
Valerian Vreme, deputat PMP

„E un lucru bun ca planul a fost acceptat de Comisia Europeana. Ei au venit cu ideea unei legaturi cu estul, cu Republica Moldova si Ucraina prin aceasta zona si astfel suntem parte a acestui coridor. Solutia noastra Iasi – Târgu Mures a cazut deocamdata. Totul va depinde de Guvernul nostru. Sa nu uitam nici ca este a cincea oara când se amâna realizarea unor studii de fezabilitate pentru aceste proiecte”.
Dragos Luchian, senator PNL

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri