Natiunile pot fi impartite usor in natiuni jefuitoare si natiuni jefuite. Natiunile jefuitoare, care au provocat razboaie de cucerire si au o istorie plina de astfel de cazuri, ba chiar sunt mândre de spriritul lor “civilizator”, sunt natiunile care, astazi, o duc bine. Pentru ca au reusit sa acumuleze, prin furt, e drept, suficiente bogatii.

Daca ne uitam in Europa vom vedea ca tarile care s-au ocupat de jefuirea celorlalte natiuni o duc cât se poate de bine si, mai mult, ne dau astazi lectii de economie si democratie.

Anglia s-a ocupat cu jefuitul coloniilor din Asia. E drept, si-a pierdut imperiul colonial, dar a ramas cu bogatiile. Si-a construit, cu banii altora, o civilizatie pe care o invidiaza toata lumea. Franta, Belgia, Italia (ca urmas a Imperiului Roman), Germania, Austria, Ungaria, toate aceste tari au jefuit fie colonii situate la mii de kilometri distanta, fie vecinii mai putin norocosi.

Noi nu prea am avut talent la jafuri. Cu niste exceptii, pe vremea dacilor, când stramosii nostri treceau Dunarea pe gheata ca sa jefuiasca Moesia romana. In restul istoriei am cam fost cei jefuiti.
Si culmea este ca, astazi, suntem aratati cu degetul pentru ca suntem saraci si inapoiati. De catre cine?

De catre cei care ne-au jefuit de-a lungul istoriei…