20 aprilie 2024
ActualitateISJ si conducerea scolii isi paseaza incompetenta / Scandal la „Christiana";

ISJ si conducerea scolii isi paseaza incompetenta / Scandal la „Christiana”;

Sistemul de invatamant privat din Romania are mare cautare in randul celor doritori de carte. Elevii platesc pentru a-si definitiva studiile, insa surprizele sunt uneori amare. In timpul anului scolar, ei afla ca vor face trei ani in loc de doi si ca vor studia alte materii decat cele incepute. El acuza scoala, conducerea scolii da vina pe reprezentantii ministerului, iar acestia dau din umeri.

Zilele trecute, doua eleve de la Scoala postliceala sanitara aChristiana” din Bacau au sesizat o serie de nereguli in privinta orelor si a duratei anilor de studiu. Concret, elevele, viitoare asistente de farmacie, acuza faptul ca in timpul anului scolar li s-a modificat programa de invatamant si ca sunt obligate sa faca trei ani de studiu, in loc de doi. aNoi, cand ne-am inscris, am stiut ca vom face doi ani. La sfarsitul lunii ianuarie 2006, am fost informati ca vom face trei ani. Apoi ni s-a spus ca nu vom mai face anumite discipline si ca urmeaza sa le inlocuiasca cu altele. Nu e normal sa se intample acest lucru in timpul anului scolar”, a declarat Ana Maria Popa, de la Scoala Christiana. Elevii arata ca o scoala care functioneaza dupa regulile MEdC trebuie sa stie de la inceputul anului care e programa scolara. aNoua nu ne convine. Eu am doi copii. Lucrez douasprezece ore pe zi. Faceam un sacrificiu si doi ani mergeam la cursuri, dar trei ani mi se pare prea mult. Plus ca acum vom fi nevoiti sa alocam mai multi bani pentru a ne achita taxa”, ne-a spus Lenus Munteanu. aIntr-adevar, s-a modificat programa si perioada de studiu, a declarat Eugenia Godja, director. Noi avem sase clase de asistenti de farmacie si trei clase de asistenti medicali. Clasele de farmacie erau singurele care faceau doi ani. Pentru a ne alinia la cerintele UE, Ministerul Educatiei a hotarat sa se faca trei ani”. Schimbarea programei scolare s-a facut prin ordinul dat de MEdC pe 27 septembrie 2005. Dar asta nu justifica anuntarea elevilor abia dupa aproape cinci luni de la aceasta modificare. Directoarea scolii sustine ca si ea a aflat aceasta informatie foarte tarziu: aEste drept ca elevii ar fi trebuit sa stie inca din toamna de acest lucru. Eu am aflat intamplator, de la o unitate de invatamant din Galati, care are acelasi profil. Am ramas surprinsa de acest lucru si am sunat la o scoala de stat din Braila. Ei stiau de modificare inca din luna octombrie. Apoi am sunat la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ), care mi-a confirmat schimbarea”.
Mergand pe sistemul anu este nimeni vinovat, poate doar mortul” directoarea a gasit si solutia: aCine vrea sa se retraga este liber sa o faca”. E simplu de zis, insa cineva trebuie sa raspunda pentru intarzierea cu care elevii au aflat ordinul MEdC. In cadrul ISJ Bacau exista un departament care se ocupa de problemele invatamantului particular, de informarea asupra modificarilor programei si de urmarirea modului in care scolile respecta conditiile impuse de MEdC. Brandusa Popescu, inspector scolar general adjunct la ISJ, da vina pe minister si pe directoarea scolii: aNoi am aflat de ordin acum o luna, de la o scoala de stat din Braila. Ministerul ar fi trebuit sa trimita o nota cu noua hotarare atat noua, cat si conducerii Scolii Christiana. Nu au trimis hotararea nici la aceasta data, desi ordinul e din 27 septembrie 2005″. Brandusa Popescu isi aduce aminte, in cele din urma, ca responsabilitatea de a urmari Monitorul Oficial (MO) cade si pe umerii ISJ: aDaca era publicata hotararea in MO, noi ar fi trebuit sa o stim si sa o comunicam scolii. Si la fel de bine ar fi trebuit sa o stie si doamna directoare Godja. Eu nu imi aduc aminte cand a fost publicata hotararea. Probabil ca pe la inceputul lunii noiembrie”. Nu-si mai aduce aminte cu exactitate nici cand a informat scoala, ain timpul lunii decembrie” sau aprobabil, ca la sfarsitul lunii ianuarie”. Oricum, anoi am aflat foarte tarziu si scoala incepuse inca din 12 septembrie, asa ca nu se mai putea face nimic”. Inspectorul sustine ca nu si-a depus nimeni cerere de retragere pentru ca toti sunt interesati sa obtina aceasta diploma: aMajoritatea se duc la munca in strainatate si au nevoie de ea. Acum o sa le fie si de mai mare folos fiindca cei care fac trei ani vor avea diplomele recunoscute si in spatiul UE”, sustine Brandusa Popescu. Vina e pasata de la scoala la ISJ si de la inspectorat la MEdC, apoi la Monitorul Oficial, care nu s-a lasat citit de inspectori. Romanii sustin, prin impozite, functionarea invatamantului, insa modificarea legislatiei e prea rapida si greu de procesat pentru cei care sunt platiti sa faca asta.Scris de Claudiu BANEA



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri