7 mai 2024
EconomieInvestitia in locuinte private de inchiriat, amortizata la "Sfantu' Asteapta"

Investitia in locuinte private de inchiriat, amortizata la “Sfantu’ Asteapta”

Guvernul a aprobat recent prin hotarâre derularea programului „Constructia de locuinte cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat”. Desi initiativa este laudabila, cel mai probabil dezvoltatorii nu se vor ingramadi sa construiasca pe banii lor pentru ca 70 la suta din chiria incasata se va duce la bugetul de stat.

“Este un proiect pilot derulat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, prin ANL. Programul se va realiza prin incheierea de contracte de concesiune de lucrari publice si are scopul de a permite accesul la o locuinta a persoanelor care nu au suficiente resurse pentru a o achizitiona de pe piata libera”, a afirmat Dan Suciu, purtatorul de cuvânt al Guvernului.
Terenurile destinate acestor constructii ar trebui puse la dispozitie de stat, finantarea proiectarii, constructiei si exploatarii ar urma sa fie suportate de investitorii privati, in timp ce Agentia Nationala pentru Locuinte va finanta structurarea economica, tehnica si juridica a proiectelor. Dotarile tehnico-edilitare trebuie asigurate de autoritatile publice locale sau de investitori. ANL va atribui contractul de concesiune numai dupa inceperea lucrarilor de viabilizare si tehnico-edilitare. Investitorul privat are in cârca si cheltuielile de intretinere, dar la incetarea contractului de concesiune, activele in cadrul programului ramân in domeniul statului.
"Ne vom asigura ca proiectul este respectat, la fel si conditiile de calitate minime", a explicat Constantin Strugariu, directorul ANL Bacau. Acesta este insa destul de sceptic cu privire la interesul investitorilor locali pentru acest proiect. "Pâna acum nu m-a contactat nimeni in legatura cu acest program. Am informat câtiva constructori despre conditiile impuse, dar nu a venit nimeni. Poate in tara vor fi cazuri, poate si la noi, dar eu cred ca se va ajunge greu acolo", a mai spus Strugariu.
Dezvoltatorii imobiliari nu par foarte interesati de ideea Guvernului. "Sa faci afaceri cu statul este dificil. In primul rând pentru ca este prost platnic. In al doilea rând, ne ferim de terenurile statului, pentru ca pot aparea oricând litigii", a explicat Marius Istoc, reprezentantul unui dezvoltator imobiliar local. Problema cea mai mare este amortizarea investitiei. "Practic investesti bani, dar nu stii când se intorc la tine. Din punctul nostru de vedere este preferabil sa ne ridicam constructiile pe propriile terenuri si sa le vindem", mai spune Istoc.

Cum poti beneficia de o astfel de locuinta

Solicitantul unei astfel de locuinte, precum si ceilalti membri ai familiei acestuia – sot/sotie, copii si/sau alte persoane aflate in intretinerea acestuia -, nu trebuie sa detina o alta locuinta in proprietate exclusiva si/sau sa nu fie beneficiarul unei alte locuinte cu chirie, proprietate de stat sau proprietate a unitatii administrativ-teritoriale, in localitatea in care a solicitat locuinta.
Titularul cererii trebuie sa aiba contract de munca, cu o vechime minima neintrerupta de cel putin un an. Venitul mediu pe membru de familie al titularului cererii trebuie sa fie de cel putin 50% din salariul mediu brut pe economie, dar nu mai mare de 100% din salariul mediu brut pe economie.
Andreea Gavrila



Unde se duc banii din chirie

Chiria nu poate fi mai mare 120 de euro. Sumele incasate din chirii se vor distribui conform prevederilor legale, astfel: 50% din cuantum se constituie venit la bugetul de stat, 30% din cuantum revine investitorului privat si 20% din cuantum revine ANL.

Pentru constructia unei locuinte de 50 de metri patrati, investitorul cheltuieste circa 30.000 de euro. Din chiria de aproximativ 120 de euro, el primeste 30 la suta, adica undeva la 30-40 de euro lunar. In zece ani, acesta abia daca recupereaza 4.000-5.000 de euro din investitie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri