– oamenii, din comuna Traian, au inceput sa se simta rau in cursul zilei de luni, la o zi dupa ce au participat la un praznic in localitate – autoritatile sanitare au declansat o ancheta epidemiologica pentru a afla care a fost sursa imbolnavirii

Primii pacienti au inceput sa soseasca la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Bacau luni, in jurul orei 12.00. Acuzau dureri de stomac, greata, varsaturi si o stare generala de rau. Cu totii le-au spus medicilor ca au mâncat cu o zi in urma la un praznic, organizat dupa inmormântarea unei persoane din localitate, la scoala din sat.

Au fost 280 de oameni la masa si au servit ciorba de perisoare, sarmale si pilaf cu pulpe de pui. „Ciorba avea un gust rau, dar am mâncat asa. Astazi am inceput sa ma simt rau si am chemat salvarea”, spunea o pacienta. Pe la ora 17.00 deja ambulantele nu mai reuseau sa faca fata numarului mare de solicitari. Aduceau pacientii la UPU si imediat se intorceau in comuna Traian pentru a prelua si alti bolnavi.

Pusi in fata unei avalanse de cazuri, conducerea spitalului a declansat planul alb si au chemat de acasa medicii si asistentii care nu erau de garda. „In aceasta dupa-amiaza la Unitatea de Primiri Urgente (UPU) Adulti si Pediatrie au venit pâna in prezent (n.r. – ora 18.00) 40 de persoane care acuza simptome de toxiinfectie alimentara, dureri de burta, varsaturii, greturi. Actiunea este in desfasurare.

Pâna acum, din persoanele prezentate avem 10 adulti internati si restul 20 sunt sub observatie, iar la copii patru sunt internati si doi sunt sunt monitorizati. Ca urmare a numarului mare de pacienti care vin a fost declansat planul alb de urgente, asta inseamna ca am inceput sa chemam de acasa personalul medical care in mod normal nu era de serviciu”, a declarat Mirela Romanet, purtator de cuvânt la SJU Bacau. Unitatea medicala a sesizat imediat si Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau, care a declansat o ancheta la firma de catering din comuna Nicolae Balcescu, cea care a furnizat mâncarea de la pomana.

„Din ancheta epidemiologica demarata imediat de reprezentantii DSP, s-a aflat ca este vorba despre un consum de produse alimentare la o masa organizata, o pomana, in cursul zilei de ieri (n.r.- duminica), in localitatea Traian. Specialistii de la Serviciul de Control sunt acum la unitatea de catering de la care a plecat mâncarea, recolteaza probe si verifica personalul, iar verificarile continua pentru a se vedea care este produsul incriminat”, a declarat Dana Marcu, inspector sef in cadrul DSPBacau.

La ora 19.00 la Spitalul Judetean Bacau erau deja aduse 60 de persoane, dintre care 24 au fost internate, toti fiind stabilizati, dar ambulantele urmau sa mai aduca si alti pacienti.