27 aprilie 2024
ActualitateInterculturalitate la Uniunea Armenilor din Bacău

Interculturalitate la Uniunea Armenilor din Bacău

Cercul de comunicare „William Saroyan” al Sucursalei Bacău a Uniunii Armenilor din România (UAR) a găzduit un eveniment dedicat comunităților etnice din Bacău. Acesta a fost denumit „Interculturalitatea Minorităților Naționale la Istoria Sentimentelor”, a fost organizat de președintele Sucursalei UAR, Vasile Agop, și realizat de echipa blogului „Istoria Sentimentelor” – Miruna-Andreea și Andrei-Alexandru Goci. Evenimentul a fost onorat și de primarul Lucian Stanciu-Viziteu. 

Programul a cuprins recitaluri de poezie susținute de SElena Cristina și Miruna-Andreea Goci, de directorul Centrului Cultural din Măgura – Ciorcilă Răzvan, care a recitat în premieră poezia „Suspin de Dor”, dedicată poetului Mihai Eminescu, de Ghenadi Dana și de Tinca Tamaș. Iar actorul Valentin Braniște a recitat două poeme ale lui Raffi, poet și prozator de origine armeană.

Președintele Comunității italienilor din Bacău, Silviu Niță, a prezentat filmul-reportaj „Frumoasa Italie – Sicilia”, iar echipa Istoria Sentimentelor un reportaj despre lansarea cărții „Fizionomii urbane și structuri Etno-Sociale din Moldova”, semnată de Alin Popa, managerul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, prezent la eveniment. În program a fost prezentat și filmul-reportaj „Ardealul, Iernut și Tata Rudy”, comentat de Marieta Hârțescu, din partea etniei romilor, dar și un documentar despre evreii din Maramureș, comentat de președintele Comunității evreilor din Bacău, Hainrich Brif.



Profesorul Doru Sascău a fost cel care a deschis programul artistic al reuniunii cu interpretări la pian și la acordeon, un instrumentist despre care a vorbit chiar președinta Comunității germanilor din Bacău, Mihaela Brunhuber. A fost oferit și un recital muzical susținut de pianista Ozana Kalmuski-Zarea, care a vorbit și despre compozitorul armean Aram Haciaturian.

În program a mai fost prezentat și un reportaj realizat de Istoria Sentimentelor la Strunga (județul Iași) când a fost lansat volumul „Mărturii ale unor destine frânte” scris de Arsen Arzumanyan.

La final, a fost vizionat și filmul documentar „Armenia, ținutul lui Noe”, la sugestia lui Armand Agop, moment în care Arsen Arzumanyan a prezentat poemul „Stepanakert”, scris de Varujan Vosganian.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri