3 decembrie 2024

Inter arma silent musae?

Poetul Dinu Flămând, director artistic al Festivalului Internațional de Poezie 2023 de la București, a pus un semn de întrebare dictonului „Inter arma silent musae”, formulat prima oară de filosoful Marcus Tullius Cicero, dicton sub care stă și tema actualei ediții a festivalului. De ce să tacă muzele la vreme de război – s-a întrebat poetul, cu gândul la conflictul armat din nordul și estul țării noastre? Altă dată se protesta împotriva conflictelor sângeroase de oriunde erau ele. Acum, însă, este o ciudată acalmie, nimeni nu zice nimic.

Dinu Flămând nu este primul care pune semnul întrebării dictonului. Poeta și ziarista Gabriela Hurezean, de exemplu, o făcea încă de acum zece ani, dar cu aluzie la un alt gen de „război”: lupta acerbă între clasele sociale, vizibilă de când e lumea lume, dar și astăzi. O luptă în timpul cărora muzele n-au tăcut, dar nu prea au fost urechi să le mai audă. „O tabără – spunea poeta – se luptă pentru a-și spori bogăția, evitând cumva pușcăria, cealaltă tabără se luptă pentru a-și procura leul necesar pâinii de mâine. Între cele două tabere se strecoară eșalonul subțire al fericiților care ascultă muzele. Pe ei nu-i paște perspectiva costumării în zeghe și, atunci când n-au un leu de pâine, își potolesc foamea citind o carte. Sau ascultând muzică. Sau intrând într-o sală de expoziții. Acolo e cald, e liniște și nu costă nimic. Criza economică pare mai rea decât războiul”.



De fapt, varianta lui Cicero a dictonului făcea referire la realitatea că legile cad în plan secundar atunci când vorbesc armele. În discursul său „Pentru Milo” (IV, 10), Cicero se referea la legi: Inter arma silent leges (Între arme legile tac). Mai cunoscută și mai vehiculată a devenit însă versiunea cu muzele: „Când vorbesc armele, tac artele; când urlă tunurile, nu mai au cuvânt muzele”.

Dinu Flămând nu putea ocoli nici el subiectul în condițiile belicoase de astăzi. Dar la un festival de poezie trebuie înțeles că în ciuda zgomotului armelor care tinde să acopere glasul muzelor, poezia are viitor, pentru că provoacă revelații și deschide lumea.

Muzele nu tac nicicând!

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -