Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat duminică, la Guvern, că este posibil să mai fie înregistrate încă aproximativ 20 de decese în “următoarea perioadă” în rândul celor răniților în urma incendiului izbucnit vineri seară în Club Colectiv.

“Riscăm să mai avem încă decese, și chiar un număr semnificativ din cei internați, având în vedere că un număr este încă critic. Sunt 90 în stare gravă și critică. Sunt unii foarte grav și unii grav. Asta nu înseamnă că ne așteptăm să avem, Doamne ferește, 90 de decese. Din aceste cazuri, statistic vorbind, un procent poate să fie cu riscul de a sucomba în timpul tratamentului”, a afirmat secretarul de stat.

Întrebat dacă procentul celor care ar putea să moară se apropie de 50% , Raed Arafat a răspuns că e posibilă o dublare a numărului actual al deceselor. “Cel puțin din ce s-a vorbit în cadrul discuției este posibil încă să se dubleze numărul actual al deceselor, adică să mai avem încă vreo 20 de decese în următoarea perioadă, este posibil, dar aceasta este o cifră care este foarte orientativă, asta nu înseamnă că așa va fi”, a mai spus el.

PUBLICITATE

Numărul deceselor în urma incendiului din clubul Colectiv poate să crească semnificativ prin prisma datelor statistice, a declarat duminică profesorul doctor Ioan Lascăr, care a participat la grupul de lucru convocat de premierul Victor Ponta la Palatul Victoria.

“Evaluăm, estimăm faptul cel puțin prin prisma datelor statistice că numărul deceselor poate să crească semnificativ. Semnificativ înseamnă semnificativ”, a afirmat medicul.

Întrebat dacă se așteaptă la o dublare a numărului de morți, Lascăr a răspuns: “Este posibil, acestea sunt evaluări statistice, dar nu mă refer la cazurile noastre, ci doar făcând o evaluare prin prisma datelor statistice acumulate pe care se fundamentează și experiența noastră clinică”.

Ioan Lascăr a spus că pentru îngrijirea unui pacient cu arsuri costurile variază între câteva sute de mii de euro și chiar un milion de euro.

“Pacientul ars este considerat cel mai complex și mai costisitor tip de pacient imaginabil. Costurile îngrijirii unui astfel de pacient pe durata spitalizării de lungă durată: o lună și jumătate, două, uneori chiar mai mult, pot oscila în funcție de gravitatea și particularitățile cazului între câteva sute de mii de euro până la un milion de euro”, a mai afirmat dr. Ioan Lascăr.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat duminică la Spitalul de Urgență Floreasca că 80-90 dintre răniți în urma incendiului izbucnit vineri seară la clubul Colectiv sunt în stare gravă și critică.

“Vă spuneam aseară că sunt 35 de pacienți în continuare în stare critică și pe lângă cei 35 sunt foarte mulți în stare gravă. Din cei 146 de pacienți care au rămas internați și erau internați în cursul zilei de ieri, numărul celor gravi și critici este foarte mare. Adică se apropie de 80-90 de pacienți”, a afirmat ministrul.

Patru sau cinci dintre răniții aflați la Spitalul de Arși ar putea fi operați în cursul zilei de luni, a declarat purtătorul de cuvânt al unității medicale, dr. Adrian Stănculea.

“Mâine vor avea loc operații. Teoretic, există o schiță a intervențiilor chirurgicale. Ea va fi definitivată luni dimineață. Lucrurile se pot schimba. Un bolnav care este stabil mâine poate să fie instabil. Patru sau cinci ar putea fi operați mâine cu grade variate de arsuri. Unul, doi din Terapie Intensivă, dar și bolnavi care se află în stare bună. Posibil să fie mai mulți din bolnavi operați mâine”, a spus Stănculea.

Trei membri ai formației Goodbye to Gravity — Andrei Găluț (voce), Alex Pascu (bas) și Bogdan Enache (tobe) — se află încă internați în spitalele din București, a declarat pentru AGERPRES reprezentantul Universal Music, Vlad Bușcă, aceștia fiind răniți în incendiul de la clubul Colectiv, în timpul concertului în care își lansau noul album.

Vlad Bușcă a menționat că informații despre cei trei membri ai formației Goodbye to Gravity pot fi obținute doar de rudele acestora.

Cei doi chitariști — Vlad Țelea și Mihai Alexandru — au murit.

Ei se numără printre cele 29 de persoane care au murit în incendiul ce a izbucnit la clubul Colectiv din Capitală, vineri, la concertul în cadrul căruia formația lansa albumul “Mantras of War” — apărut la Universal Music.

Tracklist-ul albumului “Mantras of War” conține zece piese și este deschis de piesa “The Day We Die”, o melodie de 4,47 minute. Pe același album au mai fost incluse piesele “Shadow Puppets”, “Atonement”, “Four Minutes of Rage”, “Rise From the Fallen”, “Heed the Call”, “What If”, “Spaceman (Babylon Zoo cover) “, “This Life Is Running Out”, și se încheie cu melodia “Ode to a Sacrifice”.

Potrivit mesajului postat pe Facebook, intrarea în clubul Colectiv a fost liberă la concert, iar accesul publicului a fost permis începând cu ora 20,30.

Organizatorii anunțau că acest concert “beneficia de un show de lumini customizat, precum și de efecte pirotehnice și decoruri special create pentru a reda atmosfera SF a artwork-ului”. De asemenea, ei anunțau că “nu vor lipsi invitați speciali, un after-party de Halloween marca GTG și multe alte surprize”.

În 2011, Andrei Găluț (voce), împreună cu trei dintre membrii Thunderstorm — Mihai Alexandru (chitară), Bogdan Enache (tobe), Vlad Țelea (chitară), Alex Pascu (bass) au pus bazele unui proiect metal intitulat Goodbye to Gravity.

Primul album al trupei, care poartă de altfel și numele formației, “Goodbye to Gravity”, a fost lansat în 2012.

AGERPRES


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ