Consilierii județeni, întruniți marți, 7 iulie, în ședință extraordinară, au aprobat contractarea unei finanțări rambursabile interne în valoare de 100.000.000 lei.

Banii vor avea ca destinație investiții de infrastructură rutieră din județul şi achiziționarea unui accelerator liniar cu energii înalte, destinat tratamentelor cu fotoni şi electroni pentru compartimentul Radioterapie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău. Practic, împrumutul a fost aprobat încă din 2019, pentru o perioadă de 8 ani, din care 2 ani perioadă de tragere, însă inițiatorii proiectului au solicitat prelungirea perioadei de creditare la 12 ani.

Și asta pentru că, anul acesta, CJ Bacău a inițiat două proceduri de achiziție prin licitație a serviciilor de acordare a unui împrumut bancar, însă fără a se înregistra vreun ofertant. Ulterior, a mai fost inițiată o procedură proprie de achiziție a serviciilor de acordare a unui împrumut bancar pentru investiții publice de interes județean, dar, la fel, nu a fost depusă nicio ofertă conformă.

„În contextul socio-economic actual, rata dobânzii la credite a crescut, indicele ROBOR a fluctuat, acum fiind în creştere, iar calculul gradului de îndatorate a bugetului local al Județului Bacău nu se încadrează în limita legală, de 30%, în condițiile contractării pe o perioadă de 8 ani, motiv pentru care considerăm ca find necesară o prelungire a perioadei de creditare la 12 ani”, se arată în nota de justificare a proiectului.

În aceeași ședință, aleșii județeni au aprobat resursele financiare pentru realizarea investițiilor la o serie de drumuri din județ, printre care se numără DJ 252 F Ungureni – Viforeni, DJ 241 C Valea Mare – limita județ Neamț, limita județ Neamț – Lipova, și limita cu județul Vaslui sau DJ 156 B – Blăgești și Băsăști, DJ 118 B, Strugari Răchitiș.


PUBLICITATE