Credinciosii ortodocsi de pe tot cuprinsul Bacaului au venit vineri in numar mare in lacasurile de cult ca sa retraiasca ultimele clipe din viata lui Hristos-Omul. Ultima denie din Saptamâna Patimilor s-a incheiat cu rugaciunile din Vinerea Mare, momente liturgice care readuc in inimile credinciosilor sacrificiul Mântuitorului.

Dis-de-dimineata, preotii au scos in fata altarului Sfântul Epitaf, sau Sfântul Aer, o icoana pictata pe pânza ce reprezinta punerea in mormânt a Domnului. Acesta a fost asezat pe o masa, in fata Sfintei Cruci, pentru ca toti credinciosii sa poata sa se inchine si sa treaca pe sub el. La venirea serii, crestinii si-au unit glasurile in cântec, savârsind Prohodul Domnului.

Aceasta denie cuprinde o serie de cântari impartite in trei stari care exprima durerea pentru rastignirea si moartea Mântuitorului, lucrare liturgica alcatuita la sfârsitul secolului al VIII-lea si atribuita imnografului bizantin Iosif Studitul.

PUBLICITATE

La final, in cântari de ingropaciune si cu lumânari aprinse in mâna, toti cei prezenti l-au petrecut pe Hristos spre mormânt, inconjurând bisericile, purtând Sfântul Epitaf ca pe trupul Mântutorului.

„Astazi ne intristam, privind spre Patimile Domnului, pentru ca mâine (sâmbata seara – n.a.) sa ne bucuram si sa cântam «Hristos a inviat!»” a spus, in cuvântul sau de invatatura, parintele Petru Dinu, preot-paroh al Bisericii „Invierea Domnului” din Bacau.

[wonderplugin_gallery id=”212″]

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ