În ”inima pământului”, la Salina Târgu Ocna

Vara este anotimpul călătoriilor, al amintirilor de neuitat. Este timpul în care pornim să cunoaștem locuri noi, să ne bucurăm de frumusețile patriei. Un astfel de loc mirific, ce aduce în suflet ”taina descoperirii” unui tărâm din adâncuri este Salina Târgu Ocna.

Trecând peste ”coșmarul” drumului (încă nefinalizat pe câteva sute de metri), care ne conduce către poarta Salinei, pornim de aici cu un autobuz spre a ajunge în subteran. Aici razele soarelui sunt foarte darnice și ne toropesc cu căldura lor iar în autobuz cei porniți în descoperirea ”lumii din adâncuri” vorbesc în mai multe limbi străine , în mod frecvent în limbile engleză, italiană și franceză, copleșindu-ne și graiul moldovenesc al turiștilor de peste Prut! Pătrunzând în subteran avem surpriza de a ne bucura de … răcoare! După ce străbatem peste 3 kilometri pe un drum în care întunericul este cel mai pătrunzător, cu luminile pale ne întâmpina marea boltă a Salinei Târgu Ocna, unde temperatura medie este de 12 – 13 grade Celsius, indiferent de anotimp.

Biserica din adâncuri



Cu primii pași pe care-i faci în această adâncime de 240 metri întâlnești biserica săpată în sare, de unde se aud cântări bisericești. ”Este cea mai mare bucurie să poți înălța rugăciuni din adâncul pământului către cer și să slăvim aici pe Dumnezeu! Târgu Ocna este un oraș binecuvântat, ce are o mulțime de biserici, una fiind aici, la 240 metri sub pământ”ne-a declarat preotul slujitor Elisei Roncea, ce este primul slujitor al acestui lăcaș de cult, care a fost amenajat în câteva luni (aprilie – decembrie 1992).

Este de notat faptul că această biserică se mândrește cu câteva lucruri unice: este singura din Europa realizată numai din sare la o adâncime de peste 200 metri și are ”mobilierul” (stranele, candelabrul, scaunul arhieresc) lucrate în sarea muntelui. Toate obiectele din sare din această biserică au fost tratate cu un lac special, pentru a nu atrage umezeala, asigurând astfel rezistența în timp iar catapeteasma este formată din 24 icoane în care este reprezentată Sfânta Muceniță Varvara, ocrotitoarea minerilor. Acest sfânt lăcaș luminat din galeriile Salinei Târgu Ocna păstrează din 2017, prin grija părintelui Agafangel, Mitropolit de Odessa o parte din moaștele Sfintei Varvara.

“Piaciuto tanto”

Bucuria preotului Elisei Roncea este și mai mare amintind că ”turiștii care vin aici, în muntele de sare pot primi și un tratament duhovnicesc. Aici am oficiat cununii religioase și un botez”. El a menționat că ”la toate sărbătorile religioase și în fiecare sâmbătă și duminică la biserica din Salina Târgu Ocna se săvârșește Sfânta Liturghie, aici slujindu-se ca «în peștera din Bethleem», din inima pământului fiind înălțate rugăciunile”.

Turiștii care vizitează Salina Târgu Ocna sunt încântați în subteran de contemplarea unui lac cu apă sărată și a unei cascade dar și de balansoare, aparate de fitnes, de terenuri de minifotbal, baschet, tenis de câmp. Împătimiții biliardului și ai tenisului de masă se pot bucura din plin de plăcerea de a juca iar copiii au la dispoziție leagăne, tobogane, spații de joacă și câteva calculatoare.

În subteran este și o sală de spectacole (ce poartă numele marelui actor Florin Piersic), aici fiind prezenți magicieni, trupe de dans modern și de teatru. Terasa și magazinul de suveniruri (cu multe , multe provocări pentru a pleca din Salină cu amintiri foarte plăcute), un spațiu pentru gimnastică și Muzeul Sării devin cel mai bun prilej pentru o invitație de a reveni, la vizitarea acestui obiectiv turistic.

Salina Târgu Ocna adună, pentru județul Bacău, cei mai mulți vizitatori (anual fiind peste 230 000 de turiști care ajung aici) și sunt edificatoare câteva însemnări din ”Cartea de onoare” a Muzeului Sării. Aceasta este așezată pe un piedestal de sare și cuprinde multe gânduri frumoase ale vizitatorilor:” Piaciuto tanto” (”Ne-a plăcut mult!”) a notat o familie de italieni în timp ce un grup de turiști din județul Dâmbovița au însemnat:”Ce țară frumoasă avem! Salina Târgu Ocna este o oază de liniște, un loc superb, ce te îndeamnă să revii mereu!”

Mai mult decât locul unde și un grup de ucraineni s-au minunat scriind cuvântul ”Magnific” la vizitarea Salinei, în Muzeul Sării sunt unelte ale minerilor, un … țambal (rămas ca o amintire a tarafului tradițional ce însuflețea serbările câmpenești) dar și vechi mărturii despre orașul Târgu Ocna. Datorită importanței exploatării sării de aici în februarie 1846 acest oraș a primit titlul de Eforie, așezarea prosperând mereu împreună cu Mina de sare. În acest muzeu sunt și frânturi poetice despre această bogăție a pământului, benefică pentru oameni (” un vârf de cuțit de sare alungă slăbiciunea corporală”), astfel că sub înălțimea boltelor înalte de 8 metri ale Salinei toate gândurile se îndreaptă către minerii ”ce au sfredelit pământul”, pentru a scoate la lumină ”aurul alb”.

Foto Dan Dima

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"