26 aprilie 2024
ReportajImpadurire in ritm de hip – hop

Impadurire in ritm de hip – hop

Alexandru Mereuta, din Bacau, este absolvent de Drept, iar marea sa pasiune este muzica. Muzica hip-hop. Are un album oficial pe net iar acum lucreaza la altul. Nu vrea sa faca neaparat o cariera din muzica, dar, având pasiunea asta de mic, ii este greu sa renunte la ea.

A avut momente când s-a gândit sa renunte la muzica, mai ales in timpul facultatii când avea foarte mult de invatat. „In principal, cu muzica, nu vreau sa fac cariera, nu vreau sa ma imbogatesc, nu vreau sa traiesc din asta, dar as vrea ca intr-o buna zi sa asculte un pusti o piesa si sa-l fascineze asa de tare incât sa zica «bai, vreau sa fac si eu ca asta, uite, a facut ceva bine»”, a spus Alex.

Nu crede ca poate fi un model, dar considera ca cei ce vin din urma trebuie incurajati sa faca ce vor, ce simt, sa isi gaseasca ei o cale pe care sa o indrageasca si sa o urmeze. O cale in sensul lucrurilor bune si constructive. „Trebuie eliminate sentimentele de factura negativa (ura, invidie etc) si sa ne construim in jurul nostru un mediu bun”, a adaugat tânarul.



„In copilarie, aveam un salcâm in fata blocului care tinea umbra fix la geamul meu. Intr-o zi au venit si l-au taiat. A fost ceva sfâsietor pentru mine si de atunci am devenit foarte reticent când vad ca se taie copacii. Defrisarile sunt ca un cancer.”

Realitatea cotidiana transpusa prin cântec

Bacauwood 1 a fost piesa care a dat startul unor proiecte indraznete, piesa pe care a facut-o impreuna cu prietenul lui, Legee. Cântecul a aparut pe net la inceputul lui 2010 si a fost bine primit in mediul virtual având pâna in prezent peste 300.000 de vizualizari, cu toate ca a fost o piesa cu adresabilitate limitata la publicul bacauan, pentru ca in piesa se vorbeste despre realitatea din Bacau.

„Spunem exact realitatea cum o vedem noi din oras, cu bune, cu rele, cu lucrurile frumoase si urâte, n-am incercat sa impopotonam cu nimic. Unul din versurile noastre vorbeste de palmierii din fata prefecturii si s-au gasit unii din alte orase sa comenteze ca nu avem asa ceva in oras. Am facut poze la fata locului si le-am trimis sa se convinga. Am pus in cântecul asta tot ce vedeam noi. Am criticat ce era rau, in speranta ca o sa se indrepte si am laudat ce era bine”, a povestit Alexandru Mereuta. Tânarul a mai spus ca se simte foarte bine acasa, ca Bacaul este locul unde s-a nascut si ca trebuie sa spuna de unde vine.

Prima data a cântat piesa la deschiderea unui concert al lui Maximilian, bacauan si el, care a primit foarte bine cântecul si s-a aratat incântat de melodie. Melodia a devenit din ce in ce mai cunoscuta, iar dupa aproximativ doi ani, cei prezenti la concerte au inceput sa fredoneze piesa, semn ca a avut priza la public.

Un nou proiect

Dupa succesul avut cu aceasta prima parte, Alex s-a hotarât sa faca si continuarea, o a doua parte, Bacauwood 2, care, comparativ cu prima este un pic mai sumbra „un pic mai intunecata, asa cum vad eu acum orasul”, dupa cum a precizat Alexandru. Din pacate, dupa ceva timp, tânarul spune ca orasul e un pic mai sarac.

alex si gasca

„Vad eu ca duhul locului nu mai e cum era acum câtiva ani sau cum era când eram eu copil”, a mai spus cu un zâmbet amar hip-hop-erul bacauan. Piesa Bacauwood 2 prezinta mai mult aspectele negative ale orasului, in ideea de a constientiza lumea.

„Abordarea mea este serioasa in tot ce zic in piesa asta. Eu insumi imi pun niste intrebari in momentul in care vin in oras, ma plimb si vad ce se intâmpla. Si iau lucrurile in serios pentru ca mi se par niste carente sociale ale oamenilor”, a precizat Alexandru Mereuta. Bacauwood 2 va avea si un videoclip, care a fost filmat deja in Bacau, saptamâna trecuta, si va fi lansat in mediul online in 10-12 zile. Odata cu aceasta lansare va lua startul si un nou proiect, prin care, tânarul artist doreste sa sustina latura ecologica.

„Este un proiect adiacent muzicii. Fiind piesele Bacauwood 1, Bacauwood 2, am zis sa leg un produs de merchandising, muzicii. Astfel, am facut niste tricouri, pe care vreau sa le comercializam, jumatate din banii astfel obtinuti sa se constituie intr-un fond pentru plantarea de copaci, de care ar urma sa se ocupe organizatiile ecologiste”, a explicat Alexandru. Tricourile au inscriptia „Bacauwood” pe un fundal ce reprezinta un trunchi de copac sectionat. In momentul de fata, 40 de astfel de tricouri stau in raft si asteapta sa fie cumparate, acestea putând fi achizitionate de pe site-ul madeinmahala, site ce va fi functional din aceasta saptamâna.

In videoclip apare si antrenorul de kick-boxing Florin Lupu, câteva cadre fiind filmate in sala lui de antrenament, iar ideea de ansamblu si design-ul tricourilor apartin prietenei lui Alex, Bianca Andronache, designer vestimentar, absolventa a Universitatii ANArte Bucuresti, sectia Moda.

Pentru sutinerea proiectului sau, tânarul bacauan a incercat sa ia legatura cu mai multe organizatii ecologiste din zona, care in prima faza s-au aratat interesate, dupa care n-a mai raspuns nimeni la niciun telefon. „Am incercat sa vorbesc cu cei de la Centrul Regional de Ecologie (CRE), pentru ca sunt de aici din Bacau si am vrut sa incep pe plan local, dar o sa iau legatura zilele astea si cu altii, cum ar fi GreenPeace… Eu unul cred in asta si sustin oprirea defrisarilor si plantarea copacilor”, sustine Alexandru.

Contactati telefonic, reprezentantii CRE Bacau au confirmat faptul ca au primit o solicitare din partea tânarului artist bacauan, dar ca informatiile nu au fost prea clare. „A fost o discutie pe facebook, dar totul a ramas la nivel de idee. Sigur, noi sprijinim toate activitatile care au drept scop activitatile de plantare de copaci dar trebuie sa stabilim toate detaliile”, a spus Gabriel Gritcu, reprezentant CRE Bacau.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri